BIH

Konaković pozvao Komšića da kaže čija supruga radi u nelegalnoj turističkoj zajednici KS

Avaz.ba

20.7.2017

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković izjavio je danas u Sarajevu da ime i prezime svakog uposlenika u organima javne uprave ili javnim preduzećima treba biti javno.

Konaković je na konferenciji za novinare istakao da Vlada KS funkcionira s najboljom skupštinom u državi, te da mora nastaviti kvalitetno raditi svoj posao.

Bez konkursa

Navodi kako se nalazi na čelu Vlade koja je budžetskim korisnicima povećala platu, dok istovremeno sebi nije. Ovaj saziv, tvrdi, smanjio je broj budžetskih korisnika.

Ističe da je usvojena odluka po kojoj je onemogućeno zapošljavanje u javni sektor bez konkursa. Sistem javnih nabavki, dodaje, učinjen je transparetnijim.

Povećan je broj zaposlenih u KS, a to, pojašnjava Konaković, dokazuje i budžet KS s obzirom na to da je povećan porez na dohodak. Premijer napominje kako je registrovano 66.800 nezaposlenih. Zatražio je podršku javnosti u borbi s radnicima koji nemaju radne navike, a to su najčešće "pojedini direktori i direktorčići".

Imena uposlenika u KS, dalje navodi, bit će dostupna svaki dan i svakome. Svi građani, mišljenja je Konaković, trebaju znati ko su osobe koje rade u javnim preduzećima.

Konaković je predsjednika Demokratske fronte Željka Komšića pozvao da kaže ko su uposlenici nelegalne turističke zajednice ili da on objavi njihova imena.

- Tu rade supruge političara i predsjednici stranačkih odbora - dodao je Konaković.

Akcioni plan

Zilha Ademaj, ministrica zdravstva, napravila je analizu stanja zdravstva u KS, a to je u konačnici pokazalo kako većina zdravstvenih ustanova nije uskladila svoje obaveze sa zakonima.

Ademaj tvrdi kako je zbog toga došlo do usvajanja plana restrukturiranja i reorganizacije zdravstvenih ustanova. Donesen je i akcioni plan reorganizacije prema kojem bi sve trebalo biti završeno do 1. decembra 2017., kada treba sačiniti novi plan zdravstvene zaštite.

Navodi kako je pripremljena nova uredba o ortopedskim pomagalima. Završena je odluka o povećanom obimu prava, sistemski riješen problem pripravničkog staža djece sa završenom medicinskom školom...

Ministrica dodaje da je zaustavljena nepotrebna potrošnja i rasipništvo lijekova, te su uštede ostvarene na taj način, a ne na štetu pacijenata.

Amela Dautbegović, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i politiku, je poručila da je u proteklom periodu učinjeno mnogo na suzbijanju maloljetničkog prestupništva, suzbijanju prosjačenja i smještaju skitnica. Navela je da će u narednom periodu donijeti strategiju za borbu protiv siromaštva s obzirom na to da statistike pokazuju kako je svaki peti stanovnik gladan.