BIH

Izvještaj Vijeća ministara BiH ponovo bez podrške: Puno priče, malo rada

Srna

20.7.2017

Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH nije danas u Sarajevu podržala Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2016. godinu u dijelu nadležnosti Komisije.

Predstavnici opozicionih stranaka iskazali su nezadovoljstvo radom Vijeća ministara BiH, postignutim rezultatima i odnosom prema parlamentu.

U raspravi o Izvještaju, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Saša Magazinović rekao je da bi pojedina ministarstva za svoj rad mogla dobiti pozitivnu ocjenu, ali ne i Vijeće ministara u cjelini.

- Ne znam zašto predsjedavajući Zvizdić ne proba sa rekonstrukcijom, jer dio ministara radi dobro, a oni drugi stvaraju lošu sliku u javnosti - istakao je Magazinović.

Kritika nije poštedio ni samog Denisa Zvizdića, navodeći da "puno priča, a malo radi".

Ocijenivši da je u 2016. godini samo nastavljeno netransparentno djelovanje Vijeća ministara, Magazinović je izrazio pesimizam da će se nešto promijeniti do izbora.

- Nije svejedno što ne rade - rekao je Magazinović i naveo da je broj usvojenih zakona, koje je predložio Vijeće ministara, na nivou 1998. godine.

Dečegat iz reda srpskog naroda u Domu naroda Dragutin Rodić zamjerke je iznio na metodologiju izvještaja, ističući da nema dovoljno materijala za donošenje kvalitetne ocjene o radu Vijeća ministara.

Poslanik DF-a u Predstavničkom domu Maja Gasal-Vražalica rekla je da je nezadovoljna finansijskom podrškom razvoju nauke, te upitala šta je učinjeno da se spriječi otvaranje novih etničkih škola u kantonima.

Ona je zaključila da politike i aktivnosti koje sprovodi Vijeće ministara ne nude perspektivu mladima.

Protiv Izvještaja bio je i poslanik SBB-a u Predstavničkom domu Damir Arnaut, kojem je nelogično da je za saradnju sa iseljeništvom prošle godine potrošeno 700.000 KM.

- Smatram da je prevelika cifra, ne razumijem za šta je potrošeno - zaključio je Arnaut.

Komisija je danas u prisustvu ministra za ljudska prava i izbjeglice Semihe Borovac i ministra civilnih poslova Adila Osmanovića razmotrila dijelove Izvještaja Vijeća ministara BiH koji se odnose na ova dva ministarstva - Ministarstvo sigurnosti, Službu za poslove sa strancima, Instituciju ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH, Agenciju za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, Agenciju za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđenja kvaliteta, te Fond za povratak