BIH

Zastupnik Čavka podržao Durakovićev pokret "Odgovor"

20.7.2017

Zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske iz Saveza za bolju budućnost (SBB) Admir Čavka podržao je ideju novog pokreta za okupljanje i djelovanje Bošnjaka-povratnika koji predvodi bivši srebrenički načelnik Ćamil Duraković.

- SBB je na izborima 2012. i 2016. podržao kandidaturu Ćamila Durakovića na mjestu načelnika, a 2014. smo na platformi 'Domovine' i 'Prvog marta' spremno išli u prevazilaženje problema, razmirica i neslaganja s drugim političkim subjektima koji predstavljaju Bošnjake-povratnike u RS-u. Kao zastupnik ću učiniti sve da kvalitetne inicijative koje dolaze od 'Odgovora' plasiram prema Narodnoj skupštini - naveo je Čavka u pisanoj izjavi.

Izražava spremnost da u Banjoj Luci i tom dijelu RS-a "širi priču i da zajedno okupljamo ljude". Poručuje da će tražiti podršku rukovodstva SBB-a, kako bi na ovoj nestranačkoj platformi radili dalje u najboljem interesu države BiH.

Na narednim izborima je, kazao je, važno da postoji zajednička lista za Narodnu skupštinu RS-a.

- O svemu drugom se može pregovarati, ali o tome ne. Moramo postići dobar rezultat, imati šest ili sedam naših poslanika u Narodnoj skupštini RS-a od 2018. godine, biti prevaga između Saveza za promjene i SNSD-a, preuzeti dio vlasti, te ojačati položaj Bošnjaka i Hrvata u RS-u. Bilo je i drugih nastojanja da se postigne zajednička lista, ali će 'Odgovor', kao neutralni akter, te Duraković, koji je već bio podržan i od ljevice i od desnog centra, biti ključni za uspješne pregovore i jedinstvenu platformu u RS-u. Ovo je projekat generacije i svi moramo dati svoj doprinos, te prevazići svoje sujete, stranačke podjele i netrpeljivosti - zaključio je Čavka.