BIH

Ministrica Đapo: Dva miliona i 700.000 KM, kako bi se obogatio i unaprijedio kapacitet turističke ponude

E. Ma.

20.7.2017

Vlada Federacije BiH održala je 112. sjednicu na kojoj su se izjasnili o ukupno 2.700.000 KM vrijednim budžetskim transferima, raspodijeljenih kroz šest programa namijenjenih sufinansiranju razvoja turizma.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo kazala je na press konferenciji nakon sjednice da je Vlada Federacije BiH donijela odluku o transferu 2,7 miliona maraka, kako bi se obogatio i unaprijedio kapacitet turističke ponude.

On je rekla da će ta sredstva biti raspodijeljena kroz šest programa namijenjenih sufinansiranju razvoja turizma, kako bi ta grana mogla da se obogati i unaprijedi.

Dodala je kako je jedan od programa i finansiranje turističkih organizacija, kao i za promociju turističkih zajednica na sajmovima širom svijeta.

- Također imamo finansiranje projekata za unapređenje ugostiteljske i turističke infrastrukture. Najveći nedostatak je nepostojanje igrališta i parkova za djecu, što turiste odvraća od naše zemlje - kazala je Đapo.

Istaknula je da će omogućiti ugostiteljskim objektima i hoteljerima da se priključe na projekat unapređenja kuhara i recepcionera.

- Imamo i projekt šetnice u Općini Neum, što je jako važan projekt s obzirom na to da je Neum jedini bh. izlaz na more - kazala je Đapo.

Prisutnima se na konferenciji za medije obratio i sekretar u Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije Stipe Buljan, kazavši da je izdvojeno 3,7 miliona KM namijenjenih finansiranju razvojnih projekata privrednih društava iz oblasti namjenske industrije.

Dodao je da namjenska industrija premašuje svoju strategiju koju je planirala, te da će podržati tri preduzeća.