AUTO-MOTO

Svjetska premijera Mercedesa X-klase

Avaz.ba

20.7.2017

Mercedes X klase je konačno predstavljen u serijskoj verziji. Dosta toga je preuzeto sa istoimenog koncepta, a prednji kraj najviše liči na veliki Mercedes GLS Prototip Mercedesovog pikapa pod nazivom “X klasa koncept” prikazan je još prošlog oktobra. 

U Ženevi smo imali prilike uživo da ga vidimo i uživamo u vrhunskoj izradi, svojstvenoj ručno sastavljenim primjercima. 

Ovaj put, pred nama je serijska verzija. Kao što smo već govorili, ovo je Mercedesova varijanta “Nisan navare”, koja bi trebalo da se pojavi i u formi modela “Reno alaskan”. Doduše, verzija sa Renoovim znakom nije planirana za prodaju u Evropi. 

Mercedes je, kao što je i obećano, napravio dosta izmena na “Navari”, tako da se može reći da je dobrim dijelom, bar u estetskom smislu, pravi “mercedes”. Karoserija je ozbiljno izmenjena, doduše, u prednjem i zadnjem dijelu. 

Prednji kraj gotovo kao da je preuzet sa najvećeg SUV-a sa trokrakom zvezdom – “GLS-a”, dok su zadnja svjetla praktično identična kao na prototipu. Unutrašnjost je potpuno promijenjena u odnosu na “Nisana”. Dodati su svi Mercedesovi elementi, kao što su volan, instrumenti, ventilacioni otvori, pa čak i prepoznatljivi centralni displej. 

“X klasa” će u početku biti dostupna sa tri motora – “X220d” i “X250d”. Sudeći po snazi, očigledno je riječ o Nisanovom dizelašu zapremine 2,3 litre u verzijama sa 163 i 190 “konja”. Ipak, mercedes nije baš sve preuzeo. Osim manuelnog mjenjača, umesto Nisanovog CVT-a ugrađivaće se sedmostepeni Mercedesov mjenjač.

 Tokom sljedeće godine stiže i jača verzija “X350d” sa 258 “konja” i 550 Nm maksimalnog obrtnog momenta. 

Pogon na sve četiri točka je također preuzet od Nisana, sa mogućnošću blokade zadnjeg diferencijala. 

Mercedes je najavio i stalni 4×4 pogon, što će biti očigledna novina iz štutgartske “kuhinje” i ugrađivat će se u X350d”. Drugim riječima, izvjesno je da će motor, mjenjač i 4×4 pogon bar u najjačoj verziji biti preuzet iz nekog od aktuelnih Mercedesovih modela. Prodaja u Njemačkoj počinje u novembru, a cijena počinje od 37.294 eura sa porezom.