REGION

Broj umrlih od side prepolovljen od 2005.

Avaz.ba

20.7.2017

Milion ljudi je tokom 2016. umrlo od side, što je za skoro polovinu manje nego u vrijeme vrhunca smrtnosti od te bolesti 2005., navodi se u danas objavljenom izvještaju UN, koji potvrđuje da je “pređena odlučujuća granica”.

Više od pola bolesnih u svijetu se sada liječi a broj novozaraženih HIV-virusom je u stalnom opadanju, iako sporom, rečeno je na međunarodnoj konferenciji u Parizu o istraživanjima o sidi.

- Broj umrlih od side je pao sa 1,9 miliona 2005. na milion 2016. - precizirala je agencija UN za borbu protiv side (Unaids) u svom godišnjem izvještaju.

Napredak je postignut zahvaljujući boljem snabdijevanju lijekovima.

Brojka od 50 odsto HIV pozitivnih osoba sa pristupom liječenju postignuta u junu 2016. je već pređena, jer je do kraja te godine broj iznosio 19,5 miliona od 36,7 miliona zaraženih, odnosno 53 odsto.

- Naši napori su dobro nagrađeni. Ali, borba za okončanje side je tek počela. Vremena su krhka i ostvareni napredak može lako nestati - rekao je izvršni direktor Unaidsa Michel Sidibe.

U 2016. je zaraženo 1,8 miliona ljudi, odnosno jedna zaraza na svakih 17 sekundi. I to je ogroman napredak u odnosu na 3,5 miliona zaraza 1997, ali presporo za postizanje cilja od 550.000 u 2020, naveo je Unaids.

Od početka epidemije početkom osamdesetih godina, zaraženo je više od  76 miliona ljudi, a 35 miliona je umrlo.

I dalje ne postoji vakcina protiv HIV virusa ni ljekovi protiv side, a HIV pozitivne osobe moraju cijelog života uzimati ljekove koji usporavaju razvoj virusa.

Ti ljekovi su skupi i imaju propratne efekte, ali su značajno poboljšali zdravlje oboljelih i produžili im očekivani životni vijek.

Bez liječenja zaražena osoba dobija sidu, koja slabi imuni sistem i olakšava napad drugim infekcijama. U 2016. je najčešći uzrok smrti HIV pozitivnih osoba bila tuberkuloza.