REGION

Rusija protiv spinera: "Popularna igračka je pokušaj da se od ruske djece naprave ZOMBIJI" (VIDEO)

20.7.2017

Popularna igračka za razbibrigu "spiner" osvojila je čitavu planetu, ali u Rusiji su spremni da objave rat ovoj neobičnoj zanimaciji, piše "Njujork tajms". Kao razlog navodi se "zavjera protiv države i ruske djece".


"Spiner" je u milionima primjeraka rasprodat širom SAD i Rusije, a mahom ga koriste osnovci i srednjoškolci. Međutim, prema pisanju državnog medija "Rossiya 24", ova ručna igračka je jedno od "glavnih oružja opozicije da namami mlade i istovremeno skuplja novac od prodaje".


- Prava je misterija zašto je ova igračka baš sada postala toliko popularna u Rusiji. Ko tako aktivno stoji iza promovianja "spinera" širokim narodnim masama, naročito mladima? - pita voditelj emisije na televiziji "Rossiya 24", a nakon toga u pozadini kreće videosnimak sa demonstracija protiv korupcije iz juna, na kojem se vidi kako jedan ruski bloger prodaje spinere sa natpisom: "Sloboda za Navaljnog" (Aleksej Navaljni je jedan od lidera ruske opozicije koji je proteklih mjeseci organizovao nekoliko protesta protiv vlasti).


Nakon tog priloga, voditelj emisije je kao drugi "dokaz" pokazao "spiner" kupljen u prodavnici za djecu u centru Moskve, a na čijem pakovanju je stajalo uputstvo na engleskom jeziku.


- Ni riječ na ruskom! - uzviknuo je voditelj.


Komentari na emisiju počeli su da se gomilaju, a prednjačili su oni koji "spiner" nazivaju "oružjem za zombifikaciju ruske djece".


- Na taj način opozicija mami našu omladinu. Oni koji se razumiju u političke tehnologije vrlo dobro razumiju da ova mala i jednostavna stvar kontroliše mase - izjavio je Ruslan Ostaško, glavni urednik provladinog portala "PolitRussia.ru".


Ruska agencija za zaštitu potrošača "Rospotrebnadzor" saopštila je u utorak da će "otvoriti istragu o igračkama".

- U posljednje vrijeme na snazi je agresivna promocija takozvanih "spinera" među djecom i tinejdžerima u Rusiji. Uzimajući u obzir nelagodnost i ansioznost koja se razvila kod roditelja i nastavnika, Rospotrebnadzor će u saradnji sa institucijama za zdravlje djece proučiti uticaj "spinera" na djecu, uključujući i moguće negativne posljedice - navodi se u izvještaju.


Rusija nije jedina zabrinuta


Ipak, zabrinutost zbog "spinera" nije rezervisana samo za Rusiju. Igračka je nažalost u brojnim primjerima modifikovana tako da nosi različite vrste opasnih predmeta, od noževa do petardi, čime je postala više oružje nego igračka, ističe "Njujork tajms".


- Primjera radi, carinici u Njemačkoj su u maju zaplijenili 35 tona "spinera". Na proizvodu nije postojala jasna deklaracija o proizvođaču, a predstavljali su i opasnost po djecu, koja bi mogla da progutaju sitne dijelove - izjavila je tada portparolka carine Kristin Štras.


S druge strane, brojni psiholozi tvrde da "spineri" pomažu ljudima koji imaju problema sa koncentracijom ("poremećaj pažnje"). Međutim, uprkos tome, brojne škole u SAD su ih zabranile.


Šta je zapravo "spiner"?


"Spiner" je igračka dizajnirana još u 90-tim, kada je reklamirana kao sredstvo za suzbijanje problema s koncentracijom.


Iako se mnogi zaklinju kako im je ova spravica pomogla kod poremećaja pažnje ili nervoze, još ne postoje službeni zdravstveni dokazi da je to tačno.