GLOBUS

The Economist: Njemačka drži da SAD preko Hrvatske i Poljske želi razbiti EU

20.7.2017

Njemačka strahuje da iza Inicijative tri mora, pod krinkom ekonomskih projekata, zapravo stoji pokušaj podjele Europe i slabljenje njemačkog utjecaja u njoj. Ugledni britanski list The Economist, u tekstu pod naslovom 'Njemačka strahuje da će Trump podijeliti Europu', ističe da je Berlin zabrinut zbog poljsko-hrvatske Inicijative, koja ima korijene još u razdoblju prije Drugog svjetskog rata 

Naime, piše Economist, Inicijativa tri mora podsjeća na Intermarium, projekt koji je predložio Jozef Pilsudski, poljski državnik koji je vodio Drugu Poljsku Republiku prije Drugog svjetskog rata. Pilsudski je sanjao o saveznim državama na Baltičkom, Crnom i Jadranskom moru kako bi se suprotstavio dominaciji Rusije i Njemačke.

Premda se Inicijativa, za koju se snažno zalaže Kolinda Grabar Kitarović, predstavlja kao oživljavanje energetske povezanosti europskog sjevera i juga, u Berlinu sumnjaju u nešto što je više neprijateljski.

Njemačka je, piše Economist, već zabrinuta i zbog kineske inicijative 16 + 1 s državama srednje i istočne Europe, kao i niza investicijskih projekata koje bi Kinezi trebali raditi u regiji, a preko kojih bi jačali i svoj utjecaj.