BIH

Predsjednik Skupštine Crne Gore: Nadam se nastavku dobre saradnje između dvije zemlje (VIDEO)

E. Ma.

20.7.2017

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović doputovao je u službenu posjetu Bosni i Hercegovini.

Brajovića su ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu dočekali članovi kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Nakon susreta s bh. parlamentarcima, predviđen je i sastanak Brajovića s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH (VM BiH) Denisom Zvizdićem, a nakon toga i sa članovima Predsjedništva BiH.

Planirano je da se tokom posjete BiH sastane i sa dijasporom u Ambasadi Crne Gore u Sarajevu.

Nakon sastanka sa članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH održana je konferencija za medije.

Brajović je rekao da se nada nastavku dobre saradnje te da između dvije zemlje nema otvorenih pitanja.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović je ocijenio da saradnja stalno ide uzlaznom linijom te da nema otvorenih pitanja i da će i današnji razgovori doprinijeti još intenzivnojoj saradnji.

- Politička saradnja, politički razgovori, parlamentarna diplomatija je uspješna onoliko koliko omogućava kvalitetniju ekonomsku saradnju i koliko omogućava uspjeh, bolji život naših građana. Siguran sam da je između Crne Gore i BiH to na najvišem nivou - kazao je Brajović.

Napomenuo je da su BiH i Crna Gora potpisali prvi sveobuhvatan sporazum o granici.

Brajović je istaknuo da su vrlo ponosni i smatraju to svojim velikim političkim uspjehom što je Crna Gora postala članica NATO-a, 11 godina poslije osamostaljivanja, i što su lideri u regionu kad su u pitanju integracije i njihov put ka EU.

- Ko god od naših susjeda želi da krene tim putem, mi smo tu da podjelimo sva iskustva, do podijelimo ekspertsku pomoć i da razmjenom iskustva omogućimo da, kako BiH tako i ostali naši susjedi, na tom putu bilježe bolje rezultate. Mislim da, kad su u pitanju evropske integracije, niko na zapadnom Balkanu ne treba da ostane van toga. Na zapadnom Balkanu nam ne treba ni jedna 'crna rupa' u tom integrisanju u evropski prostor - poručio je Brajović.



Predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH šefik Džaferović je kazao da su odnosi BiH i Crne Gore prijateljski, te da Crna Gore daje snažan doprinos u pomoći bh. pitanjima na evropskom putu. 

- Imali smo konstruktivan sastanak, na kojem smo konstatovali da su odnosi Crne Gore i BiH prijateljski i dobrosusjedski. Nemamo otvorenih pitanja, a uvjerio sam se u snažan doprinos koji daje gospodin Ivan Brajović. Upućujemo čestitke Crnoj Gori na prijemu u NATO savez. Smatramo da je to jako važno za Crnu Goru, ali i za stabilnost regiona. Crnoj Gori želimo napredak na evropskom putu. Postoji prostor za unaprijeđenje ekonomskih odnosa, veće investicije, ulaganja i ostalo. Nismo zadovoljni infrastrukturnom povezanošću Crne Gore i BiH i snažan akcenat dajemo na izgradnju puta preko Šćepan Polja - kazao je Džaferović.

Bariša Čolak je naglasio da članstvo Crne Gore u NATO savezu garantuje mir i stabilnost u regiji na duži period.

-  Naši odnosi su izvanredni i naglašeno je da unaprijedimo ekonomsku saradnju. Istakli smo probleme s kojim se susreće jedna i druga država. Upoznali smo naše goste sa trenutnim stanjem u BiH. također, želim se od srca zahvaliti na svemu onome što je Crna Gora napravila. To nije samo uspjeh Crne Gore, nego čitave regije. NATO savez nam daje za pravo da kažemo da će mir i stabilnost na ovim prostorima obilježiti dugo razdoblje koje je pred nama - rekao je Čolak.