LIFESTYLE

Pas lutalica unakazio dječaka: Ne može da se smije ni da jede

20.7.2017

Majka dječaka ispričala je da se njen sin igrao sa djecom ispred zgrade, kada je jedan od pasa lutalica prišao djetetu i iznenada ga ujeo za usta! Dječaku je rasječena gornja usna i probušena mu je nozdrva.


- Doktori su mu ušili rane sa osam konaca, a onda smo morali kod psihijatra jer je dijete istraumirano. Uznemiren je, vrišti u snu, ne može da se smije i da jede, pa ga hranim pomoću šprica - jada se majka dečaka. 

Ona dodaje da su i nju napali psi lutalice koji žive u ovom kraju Vranja, ali srećom je nisu povrijedili. Ona je, za svaki slučaj, fotografirala psa koji je napao njeno dijete.


I roditelji ostale djece su uznemireni, jer isti psi lutaju po tom kraju gdje se igraju njihovi mališani, prenosi Informer.


Nela Cvetković, izvršna direktorica preduzeća "Komrad", pri kome funkcionira služba zoohigijene, kaže da napad psa lutalice mora biti zvanično prijavljen kod njih kako bi reagirali.


- Tek po prijavi služba će uhvatiti psa i odvesti ga azil, i tu naša odgovornost prestaje. Po pravilnicima, ako veterinar kaže da je pas zaražen bjesnilom, biće uspavan. Ako nije, biće seriliran, čipovan i pušten - rekla je Cvetkovićeva.


Procjena nadležnih službi je da na teritoriji grada Vranja trenutno obitava oko 3.500 napuštenih pasa i mačaka. Gradska odbornica Marina Đorđević ranije je izjavila da je prioritet rješavanja uzroka ovog problema izgradnja novog azila i adaptacija postojećeg prihvatilišta u trajni azil.


Inače, prema aktuelnoj gradskoj odluci, visina nadoknade za ujede pasa iznosi 70.000 dinara za maloljetnike i 50.000 dinara za odrasle.