REGION

Crna Gora: Počelo suđenje za pokušaj terorizma

20.7.2017

Suđenje optuženima za pokušaj terorizma u oktobru prošle godine počelo je danas u Višem sudu u Podgorici. Suđenje je jučer odgođeno nakon zahtjeva advokata Miroja Jovanovića za izuzeće specijalnog tužioca Milivoja Katnića i svih tužilaca u Specijalnom tužilaštvu. 

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković odbio je zahtjev za izuzeće glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i postupajućeg tužioca Saše Čađenovića u postupku koji se vodi zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju.  

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević.

Optužnicom su obuhvaćna i trojica crnogorskih državljana - lideri Demokratskog fronta /DF/ Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a.

Postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi se posebno. 

Šišmakova optužnica tereti za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, terorizam u pokušaju i pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore izvršenog putem podstrekavanja.

Popovu optužnica stavlja na teret krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo terorizam u pokušaju, dok ostale tereti za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Kako biste uvijek bili informisani posjetite Nezavisne novine. Svakodnevno imaju najnovije vijesti iz države, regiona i svijeta. Nezavisne novine su 24 sata sa Vama, a vijesti na njihovom portalu su provjerene, pouzdane, brze, tačne, istinite i jasne.