GLOBUS

Odbjegla Njemica uhapšena u Mosulu: Zaljubila se i pridružila odredu bombašica samoubica

20.7.2017

Šesnaestogodišnja školarka iz Njemačke, Linda Wenzel, koja je pobjegla ne bi li se pridružila borcima ISIL-a, pronađena je među ruševinama nedavno oslobođenog iračkog grada Mosula.

Linda Wenzel iz mjesta Pulsnitz, nedaleko Dresdena, uhapšena je s još nekoliko žena, pripadnica posebne ženske divizije samoproglašene Islamske države, od kojih je nekoliko, u trenutku hapšenja, nosilo prsluke s bombom. Većina ih je bila naoružana vatrenim oružjem, prenosi Daily Mail.

Prema nekim informacijama, ova skupina žena djelovala je kao pomoć ISIL-ovoj policiji u Mosulu.

Linda je iz Njemačke pobjegla prije godinu, najprije u Tursku, a potom u Siriju. Policija vjeruje kako je 16-godišnjakinja putem interneta upoznala mladog muslimana u kojeg se zaljubila te zbog kojeg je odlučila otići u Siriju.

Linda je jedna od 20-ak sljedbenika ISIL-a uhapšenih u nedavno oslobođenom Mosulu nakon bitke koja je trajala punih 10 mjeseci te za sobom ostavila preko 25.000 mrtvih džihadista. Uhapšena je u tunelskom sistemu Mosula, a s njom je bilo nekoliko žena iz Rusije, Kanade i Čečenije.

Njemačka policija kazala je kako još uvijek obrađuju fotografije njenog hapšenja ne bi li konačno potvrdili kako je zaista riječ o Lindi Wenzel koju su prije nekoliko mjeseci proglasili nacionalnom prijetnjom.

Radikalizirana još u Njemačkoj, Linda je promijenila svoje ime u Mariam, ubrzo se zaljubila u islamskog džihadista te otputovala u Siriju. Njeni su prijatelji otkrili policiji da je počela učiti arapski, da je sa sobom u školu nosila Kuran, počela nositi konzervativniju odjeću te bila impresionirana islamom.