LIFESTYLE

Savjeti za sreću: Unesite promjenu u svoj život i budite ispunjeniji

Piše: Avaz.ba

20.7.2017

Promjene se događaju, htjeli mi to ili ne, a što im se više budemo odupirali, to će život biti teži. Stvari uvijek možemo uzeti u svoje ruke. Možemo preduhitriti promjenu i sami donijeti odluku želimo li nešto mijenjati ili ne. 


1. PRONAĐITE SMISAO

Razmislite šta vam je i zašto važno u životu. Što vas usrećuje, imate li neke snove, što želite postići? Samo ćete tako imati svrhu i smjer u kojem želite živjeti. Stanite na kraj besciljnom lutanju.


2. SANJAJTE

Prisjetite se djetinjstva. Tada smo stalno zamišljali kakav će nam život biti kada odrastemo, tada je sve bilo moguće. Kao odrasli ponekad mislimo da je zabranjeno sanjati i da se ništa od zamišljenog ne može ostvariti.

Kako biste snove pretvorili u stvarnost, na pano "smjestite" sve svoje želje i snove. Gledajući ih svaki dan, počet ćete vjerovati kako neke stvari i nisu tako neostvarive.


3. ODREDITE CILJEVE

Nakon što ste detektirali smisao i "oživjeli" snove, vrijeme je da odredite kratkoročne i dugoročne ciljeve, no nemojte biti strogi prema sebi. Ciljevi se tokom života mijenjaju i to je sasvim normalno. Trebamo biti prilagodljivi i doći do cilja "malim koracima".


4. NAUČITE PUSTITI STVARI

U životu nema mjesta za žaljenje. Ljudi koji stalno razmišljaju o "onome što je moglo biti", žive u prošlosti, sputani su i nikada ne mogu ostvariti puni potencijal.

Kako biste se riješili "duhova prošlosti", isprobajte jednostavnu vježbu s balonima. Napušite balone, koliko god vam ih je potrebno, na svaki napišite jednu stvar za kojom žalite i zatim ga pustite. Kako balon nestaje prema nebu, tako se i vi opraštate s onim što je na njemu ispisano.


5. NIKADA NEMOJTE PRESTATI UČITI

Svaki put kada naučite nešto novo, širite svoje znanje, a jedino ćete na taj način steći i pravo samopouzdanje. Učenje nas čini fleksibilnijima te se lakše prilagođavamo u novim situacijama.

Učenjem postajemo kreativniji i inovativniji te ne bježimo od nepoznatog. Nikada nemojte prestati čitati, upišite dodatnu edukaciju, uložite vrijeme u savladavanje neke nove vještine, uživajte u stranim jezicima. To je pravi recept za bogatstvo.


6. ODLUČITE NAPRAVITI NEŠTO "STRAŠNO" I ONDA TO STVARNO NAPRAVITE

Vraćamo se na početak teksta i rečenicu "Izađite iz zone ugode i sigurnosti". Svi mi imamo nešto čega se u životu jako bojimo, bila to visina, skakanje padobranom, javno nastupanje ili nešto treće.

Kada u životu napravite nešto sa strašnim predznakom, osjećaj postignuća nemjerljiv je s ostalim, svakodnevnim uspjesima. A kada pokrenete kotačić, željet ćete još samo više.


7. ŽIVITE U BALANSU

Kako sazrijevamo, važno je adekvatno hraniti tijelo, ali i um. Neka vaša odluka bude zdrav život, uravnotežena prehrana, vježbanje i sigurno ćete živjeti sretnije i ispunjenije, s puno više energije za sve izazove koji su pred vama, piše Zadovoljna.hr.


8. SUOČITE SE SA STRAHOVIMA 

Strah možete ignorirati, ali od toga nećete imati previše koristi. A s vremenom će postati sve veći i u glavi nesavladiv. Nikada nemojte zaboraviti kako su to samo misli koje nemaju previše veze s realnošću. 

Strahovi nas sprječavaju da živimo život i lako možemo prepoznati kada smo u strahu jer je on povezan s osjećajem nezadovoljstva i neispunjenosti. Pogledajte strahu u oči i preuzmite kontrolu nad svojim životom.


9. PRIHVATITE SEBE

Jedina osoba koja može napraviti promjenu jeste vi. A kako bi to bilo moguće, morate voljeti ono što jeste. Nemojte niti pomišljati kako niste dovoljno dobri jer tako se nikada nećete pomaknuti s mjesta.

Volite sebe, budite hrabri i s vremena na vrijeme napravite nešto ludo. I nemojte se zamarati onime što drugi misle. Ako osjećate da je ispravno, to je jedino važno.


10. ŽIVITE U TRENUTKU

Često smo toliko zaposleni time da budemo sretni pa zaboravljamo uživati u trenutku. To je buduće, a ne sadašnje vrijeme. Budite zahvalni na onome što trenutačno imate, to je umijeće življenja u trenutku. I pomozite onima kojima je potrebno.