ZDRAVLJE U KUĆI

Stručnjaci za Avaz | Zuvdija Kandić Alea: Ljetne vrućine kompliciraju hemoroide

Češće se javljaju kod muškaraca nego žena

Avaz.ba

19.7.2017

Hemoroidi (šuljevi) su znak hemoroidalne bolesti koji se javljaju u vidu proširenih vena u završnom dijelu debelog crijeva i analnog kanala. Više od 80 posto stanovništva boluje od njih. 

Svaki drugi od njih zahtijeva hirurško liječenje. Neznatno češći su kod muškaraca nego žena.

Kontrola stolice

Hemoroidi se ispoljavaju kao unutrašnji i vanjski. Unutrašnji hemoroidi predstavljaju proširene vene unutrašnjeg hemoroidalnog pleksusa na oko 2 cm od ulaza u čmar i prekriveni su sluznicom završnog dijela debelog crijeva koja sadrži receptore za kontrolu stolice. 

Vanjski hemoroidi se nalaze ispod nazubljene linije (2 cm od ulaza u čmar) i pokriveni su kožom, pa je njihov glavni znak bol, što nije slučaj kod unutrašnjih hemoroida.

Ljetne vrućine zbog vazodilatacije krvnih sudova hemoroida dodatno istanjuju ionako tanak njihov zid, što rezultira komplikacijama krvarenjem, trombozom, infekcijom, uklještenjem, bolovima... 

Povećana aktivnost u periodu ljeta dodatno dovodi do komplikacija hemoroidalne bolesti, naročito uznapredovalog stadija.

Na nama je da edukacijom upoznamo bolesnike s implikacijama hemoroidalne bolesti kako bi bolesnik znao kako riješiti hemoroidalne patnje kojim je najveći broj oboljelih dugo izložen. 

Samo operacija rješava hemoroidalno oboljenje. Sve drugo je samo gubitak vremena i stvaranje uvjeta za progresiju hemoroidalne bolesti.

Hemoroidi nastaju kao rezultat povećanog pritiska u venama završnog dijela debelog crijeva i čmara. 

Zanimanja vezana s naprezanjem, sjedeći položaj, način ishrane, zatvor ili proljev, slabost srca, bolesti jetre ili tumori u trbuhu, naporni poslovi, klima, psihički momenti, starost pogoduju nastanku hemoroidalne bolesti. 

Nasljedna slabost krvnih sudova kod mladih i gubitak struktura krvnih žila kod starijih osoba su najvažniji faktori za njihov nastanak.

Trudnoća, također, zbog uvećane maternice i ploda povećava otpor protjecanju krvi iz hemoroidalnih vena, što zbog hormonskih promjena stvara idealne uvjete za nastanak hemoroida. 

Veliki broj žena dobije hemoroide s prvom trudnoćom.

Kliničke manifestacije ovise o stadiju bolesti. Glavni znaci hemoroidalne bolesti su: krvarenje, bol, tromboza, uklještenje, infekcija. 

Kasniji znaci su ispadanje hemoroida, svrbež, osjećaj žarenja i pečenja, nelagodnost kao i prljava sekrecija koja vlaži i prlja donji veš. 

Hemoroide prate anemija, tromboze, ulceracije, fisure, apscesi, fistule. Moguća je maligna alteracija.

Teške anemije 


Najčešći znak hemoroidalne bolesti je krvarenje. Manifestira se u vidu povremenih krvarenja slabog intenziteta na koje se zadugo ne obraća pažnja. 

Krvarenja vremenom postaju sve češća, intenzivnija i obilnija, tako da dovode do teških anemija.  

Bolovi kod hemoroida su znak nastalih komplikacija kao što su tromboze, inkarceracije postrombotičke ulceracije, stenotičke manifestacije. Bol se najčešće javlja u toku evakuacije stolice, a u uznapredovalom stadiju bolesti bolovi postaju stalni. 

Prolaps, tromboza, inkarceracija i inflamacija su glavni znaci komplikacija hemoroida.

Hronične komplikacije

Hemoroidalnu bolest prate hronične komplikacije: analni svrbež, prolaps (propadanja, ispadanja) analne i rektalne sluznice. 

U daljem toku nastaju tromboze, perianalni upalni procesi (fisure – rascjepi, apscesi – gnojenja, fistule, sekundarne anemije, perianalni kožni nabori, maligne alteracije (mogućnost nastanka tumora), smetnje prilikom mokrenja, seksualna impotencija, bolovi u karlici, nervoza, proljevi, zatvor.

     

Dijagnostičke metode

Dijagnoza se postavlja na osnovu tegoba bolesnika, lokalnog nalaza i općeg stanja bolesnika. 

Pri tome vizuelni pregled čmarne regije, uz pregled prstom i anoskopija zasigurno verificiraju bolest. Rektoskopija, odnosno kolonoskopija, su obavezujuće da se isključe druga oboljenja. 

Postoje i druge visokosofisticirane metode dijagnostike koje se rijetko zahtijevaju.

   

Savremene metode

Terapija komplikacija hemoroidalne bolesti zahtijeva uzročno liječenje njenog nastanka. 

Jedina metoda koja garantira uspjeh je minimalno invazivna metoda poznata kao THD/DGHAL-RAR/ s laserhemoroidoplazijom.


Piše: Prof. dr. Zuvdija Kandić Alea

Avdage Šahinagića 5, Sarajevo

Tel: 033-538-100, 061-229-397