ZDRAVLJE U KUĆI

One znaju kako ostati u idealnoj formi i biti fit u vrućim ljetnim danima

A. M.

28.6.2017

Ljeto je pred nama, divna sezona kad želimo da pokažemo više ljepote. Najčešće se sjetimo u zadnji tren da trebamo poraditi na svom izgledu i zdravlju, iako bi to trebala biti cjelogodišnja odluka. Pa ipak, stručnjaci za lijep izgled savjetuju da ni sada nije kasno.

Fitness trenerica i profesorica Lejla Šebić u razgovoru za Avaz.ba istakla je koliko je bitna redovna tjelovježba, ali i adekvatna ishrana koja će sve to pratiti.

- Možemo reći da je vježbanje “kralj”, a ishrana “kraljica”, a ako to dvoje povežete onda dobijete cijelo “kraljevstvo” - dodala je Šebić.

Šebić je objasnila i da je osim vježbanja bitna i motivacija, prije svega to treba biti unapređenje zdravlja. Svi efekti koji se ne vide su ujedno i najznačajniji.

- To je cijela jedna nauka, nije to baš tako jednostavno smršati kao što mnogi misle i odluče se za neku rigoroznu dijetu. To je kontraproduktivno, jer oni tada mogu brzo skinuti kilograme, ali tijelo postaje meko, gubi mišićnu masu, tako da kad se npr. skinu na plaži to ne izgleda onako kako su željeli - kazala je Šebić te dodala da se kilogrami jako brzo vraćaju, jer gubitak mišićne mase usporava metabolizam.

O tome kako se pravilno hraniti razgovarali smo sa nutricionisticom Amelom Ivković O’Reiley.

- Jedite balansirane obroke, doručkujte, to je jako bitno pogotovo za naše hormonalno zdravlje. San, higijena sna, odmor, regulacija stresa su jako bitni. Već smo u prilici jesti jagode, maline i borovnice, ali i ostalo šumsko voće. Iskoristite te antioksidante. Izlagat ćemo se suncu, iskoristite to i apsorbirajte vitamin D koji je neophodan za gradnju imunog sistema. Iskoristimo ljeto da jedemo zdravije - kazala je O’Reiley.

Sve su dame posebne baš onakve kakve jesu, ljepota se gradi iznutra, proces je dug ali će vam se sigurno isplatiti.

Više korisnih informacija o tome kako do savršenog izgleda u ljetnom periodu pogledajte u videu:



Fitness trenerica i profesorica Lejla Šebić pokazala je nekoliko jednostavnih vježbi koje svaka od nas može uraditi i u svom domu, ili ukoliko više volite prirodu ove vježbe možete raditi i u parku.

Više se ne moramo brinuti kako ćemo izgledati na plaži, jer ovim brzim, jednostavnim vježbama, ako ih primjenjujemo redovno možemo postići dobre rezultate.

U nastavku pogledajte niz vježbi koje će nas potpuno pripremiti za vruće ljetne dane: