BIH

Naša tema | Kako najbrže smršati, a evo i koliko to košta u BiH

Piše: A.M.

19.7.2017

Želite se riješiti viška kilograma, nerado posjećujete fitness centre jer ste se ulijenili preko zime, a i niste sigurni koliko biste novca morali izdvojiti, kao ni to koje preparate koristiti, posežete za mnogobrojnim dijetama koje iziskuju izgladnjivanje.

Postoji rješenje

S obzirom da je ljeto vrijeme kada mnogi od nas koriste svaki slobodan momenat da upiju sunčeve zrake, ljubitelji mora pak se radije sunčaju na plažama, uživajući pritom u čarima morske klime i dubina, lijepo "isklesano" tijelo je nešto za čim mnogi priželjkuju.

Ne brinite, nije kasno i postoji rješenje. Stručnjaci su potvrdili, do lijepog izgleda potrebno vam je nešto što je ipak besplatno i što se krije u svakom od nas - jaka volja.

- Uz jaku volju možete i bez novca smršati vježbajući redovno, uz program vježbanja koji izaberete za sebe i sve to uskladite i sa adekvatnom ishranom. Međutim, ako nemate dovoljno jak motiv, onda morate potražiti pomoć stručnjaka, da uključite personalnog trenera koji će vas voditi kroz adekvatan program vježbi - kazala je Lejla Šebić, fitness trenerica i profesorica sporta.

Bolji rezultati

Šebić je dodala i to da se bolji i brži rezultati postižu uz pomoć trenera te da je to sigurniji put do uspjeha, da ćemo na taj način zasigurno izgubiti višak kilograma.

Ljudi koji nisu u adekvatnoj fizičkoj kondiciji, ukoliko rade stvari na svoju ruku, vrlo lako može doći do tjelesnih povreda, pa je potrebno i o tome voditi računa.

60 maraka mjesečna članarina

Ukoliko se odlučite za odlazak u teretanu za to će vam biti potrebno oko 60 maraka mjesečno za članarinu u jednoj od gradskih teretana u Sarajevu.

120 do 300 maraka mjesečno za trening uz personalnog trenera

Ako ste pak jedni od onih kojima je potreban personalni trener za tu pogodnost ćete trebati izdvojiti najmanje 120 KM mjesečno.

Međutim, cijene ovise od trenera do trenera, ono što je najbitnije jeste da dobijate profesionalnog, stručnog trenera koji će vas voditi kroz program vježbi u skladu sa vašom kondicionom snagom. Uz pravilan rad dobri rezultati su zagarantovani.

Ukoliko želite imati tri puta sedmično treninge uz ličnog trenera trebate izdvojiti oko 30 KM, pa u tom slučaju vam je potrebno oko 300 KM mjesečno.

Bitna ishrana

Šećeri i nezdrave masti su naši veliki neprijatelji koje itekako moramo izbaciti ukoliko želimo smršati.

- Hranu treba bazirati na zdravim ugljikohidratima, proteinima i zdravim mastima i to u više manjih obroka tokom dana. Ne treba se izgladnjivati, jer to stvara kontra efekat - navela je Šebić.