GLOBUS

Sirija: U zračnim napadima NATO koalicije ubijeno 30 civila

Fena

19.7.2017

Najmanje 30 civila ubijeno je u srijedu u odvojenim zračnim udarima koalicije pod američkim vodstvom i prorežimskih borbenih aviona po teritorijama u Siriji pod kontrolom džihadista, saopćila je posmatračka grupa.

Petnaest žrtava poginulo je u koalicijskim zračnim udarima na selo u blizini uporišta Islamske države, Raqe, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

- U zračnim udarima u jutarnjim satima pogođeno je selo Zur Shammar, tridesetak kilometara od Raqe na južnoj obali rijeke Eudfrat - izjavio je čelnik Opservatorije Rami Abdel Rahman.

- Među žrtvama su žene i djeca - kazao je.

Koalicija pod američkim vodstvom pruža zračnu podršku arapskim i kurdskim borcima koji se bore da izbace Islamsku državu iz Raqe i njene šire okoline.

Na jugoistoku zemlje, sirijske vladine snage podržane ruskim avionima bore se protiv Islamske države u naftom bogatoj pokrajini Deir Ezzor.

U zračnim udarima za koje se sumnja da su ih izveli ruski avioni u srijedu ubijeno je još 15 civila - većinom djece - u selu u toj pokrajini pod kontrolom džihadista, saopćila je Opservatorija.

Više od 330.000 ljudi ubijeno je otkako je sirijski sukob izbio u 2011. godini antivladinim protestima koji su se pretvorili u složeni građanski rat.

Opservatorija sa sjedištem u Britaniji - koja se oslanja na mrežu izvora u Siriji radi prikupljanja informacija - tvrdi da može ustanoviti čiji avioni izvode zračne udare na osnovu njihovog tipa, lokacije, teritorija koje nadlijeću i vrste municije koju koriste, prenosi AFP.