BIH

Sarajevska Sahat-kula ima isti mehanizam kao londonski Big Ben

Za gradnju korištena sredstva koja je prikupljao Gazi Husrev-begov vakuf ( A. Kuburović)

Piše: N. KATICA

19.7.2017

Sarajevska Sahat-kula, koja je već stoljećima smještena u srcu Baščaršije, jedinstvena je u Evropi po tome što mjeri lunarno vrijeme.  

Obuka muvekita

Prema lunarnom kalendaru, novi dan počinje u momentu zalaska Sunca i tada sat na kuli pokazuje 12 sati, što znači da nastaje novi dan. Također, 12 sati otkucava i u zoru, kada izađe Sunce. 

Zbog toga mnogi građani i turisti smatraju da sat na kuli nije tačan.

 

- Kula se prvi put spominje u ljetopisima Evlije Čelebija u 17. stoljeću, a tačan datum njene gradnje nije poznat. Zna se samo da je građena od sredstava koje je prikupljao Gazi Husrev-begov vakuf - rekao nam je poznavalac historije Sarajeva i poznati sarajevski arhitekta Mufid Garibija.

 

Dužina dana tokom godine se skoro svakodnevno mijenja pa je satni mehanizam potrebno stalno podešavati. 

Za održavanje i namještanje sata zadužen je bio muvekit. 

Prije su se muvekiti obučavali u posebnim opservatorijama u Istanbulu, a nekada je u haremu Begove džamije u Sarajevu postajala muvekithana, u kojoj se, na osnovu preciznih mjerenja, određivalo tačno vrijeme namaza.


 

- U pohodu princa Eugena Savojskog Sahat-kula je stradala u požaru. Izgrojele su drvene stepenice u unutrašnjosti, a oštećen je i sat. Kada je kula renovirana, oštećeni sat prenesen je u drvenu Sahat-kulu koja je bila pored Bijele džamije na Vratniku, o kojem je računa vodio Salihaga Ramić - ističe Garibija.

Dodaje da je za vrijeme Kraljevine Jugoslavije kula na Vratniku srušena, a stari mehanizam je izvađen i ostavljen na tavan džamije i od tada mu se gubi svaki trag.


 


 

Sahat-kula na Baščaršiji potpuno je renovirana, a na nju je postavljen satni mehanizam koji su 1875. iz Londona donijeli sarajevski trgovci Hašimaga Glođo i Mehaga Kapetanović.  

Pozlata kazaljki

- Sat koji je tada postavljen, isti je kao i onaj koji se nalazi u čuvenom londonskom Big Benu. U tom periodu kula je morala biti nadograđena da bi mogao stati novi mehanizam, ali i da bi vidljivost bila bolja. Zanimljivo je da se, kada pogledate prema vrhu kule, vide mala metalna vrata, koja su i danas gore, to je mjesto gdje je stari sat bio smješten. Pokazivače vremena, kazaljke, pozlatio je Abdulah Kasumagić, poznati sarajevski sajdžija i nekadašnji muvekit – rekao je Garibija.



Satelitska veza 

Danas je u haremu Begove džamije postavljen ekran koji pokazuje vrijeme namaza po srednjoevropskom vremenu. Sat u haremu je najtačniji sat u Sarajevu, jer je satelitski povezan s Grinvič opservatorijem u Londonu. Postavljen je u nekadašnjoj muvekithani, gdje se pet stoljeća svakodnevno određivalo vrijeme namaza.

Turistička atrakcija
 

Turisti iz cijelog svijeta zaustavljaju se pored Sahat-kule i traže pravi ugao odakle da je uslikaju. Mnogi je prepoznaju i iz popularnog jugoslavenskog filma “Valter brani Sarajevo” pa nije rijetko da na Čaršiji sretnete grupu turista iz Kine koji prstom pokazuju ka kuli i uzvikuju: “Valter.”

 

2006.  godine Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila je Sahat-kulu nacionalnim spomenikom 

30  metara visoka je sarajevska Sahat-kula 

21  sahat-kula izgrađena je u BiH za vrijeme osmanlijske vladavine