REGION

Crnoj Gori pomoć u gašenju požara pruža i Izrael

Avaz.ba

19.7.2017

Ukrajinski protivpožarni avion AN 32P, čiji je kapacitet 8.000 litara vode, uključio se jutros u gašenje požara iznad Obosnika.

Kako je rečeno, njegov prvi zadatak je da "presječe" liniju požara koja ide ka Krašićima, a zatim krak ka Luštici.

Nakon toga će djelovati po prioritetima. Osim "antonova", u Crnoj Gori se očekuje još pojačanja iz inostranstva, koja će pomoći domaćim hitnim službama da se izbore s vatrenom stihijom.

Nakon ukrajinskg Antonova za gašenje požara na tivatski aerodrom jutros je sleteo i bugarski helikopter i švajcarski višenamjenski helikopter "super puma", a očekuje se dolazak još dva protivpožarna aviona "AIR traktor, kapaciteta 3.000 litara vode, iz Izraela, koj bi bili operativni sutra, saopštio je Direktorat za vanredne situacije.

Kapacitet švajcarske "super pume" i bugarskog helikoptera MI 17 je 2.000 litara vode.

Inače, što se požara u Podgorici tiče, situacija je mnogo stabilnija nego prethodnih dana.

"Imamo par većih požara koji su za sada pod kontrolom, nadamo se da ćemo kapacitetima našim i pomoćima koje nam je uputila međunarodna zajednica uspjeti da ih potpuno ugasimo", kazao je Lazar Čađenović iz Službe za zaštitu i spasavanje Glavnog grada, prenijela je RTCG.

Saopšteno je i da su u opštinama Tivat i Herceg Novi aktivni požari Topliš, Grabavac, Zabrđe, Đuraševići, Plavi horizonti, Klinci, Malta, Konjevići i Ravni vrh.

"Aktivni su požari u mjestu Mardari, pojasu Solila-Topliš, duž sela Djuraševići, duž sela Zabrđe ka Žanjicama, na Plavim horizotima i Debelom brijegu ka Prijevoru", navode iz Direktorata.

U Ulcinju, Baru, Budvi i Kotoru nema aktivnih požara.