ZDRAVLJE U KUĆI

Stručnjaci za Avaz | Muhamed Ajanović: Stres glavni krivac za buku u ustima

Javlja se napetost mišića vilice

Piše: Avaz.ba

19.7.2017

Vaši su zubi postali vrlo osjetljivi na podražaje, posebno prilikom konzumiranja toplih, hladnih, slatkih ili kiselih namirnica? 

Osjećate bol ili nelagodu u prednjem dijelu uha prilikom žvakanja ili bol i napetost mišića za žvakanje, posebno u jutarnjim satima? 

Partner ili član porodice vas je upozorio da noću u snu škripite zubima?

Velike posljedice

Sve su to simptomi koji upućuju da imate bruksizam. Ako osjetite ove simptome ili vas ukućani upozore da noću škripite zubima, što prije se javite stomatologu jer bruksizam može ostaviti velike negativne posljedice na vašim zubima i liječenju je potrebno pristupiti što prije.

Bruksizam je psihogeno uvjetovano škripanje i stiskanje zuba tokom sna i/ili u budnom stanju. 

Sile koje pri tome djeluju na zube, desni i vilične zglobove mnogo su jače nego kod običnog žvakanja. 

Postoje dvije vrste manifestacije bruksizma u smislu škripanja zuba: škripanje koje uključuje pokrete donje vilice i može biti prilično glasno ili stiskanje zuba kod kojih nema pokreta donje vilice pa je zato nečujno. 

Bez obzira na to, pacijent često, posebno tokom jutra, osjeća glavobolju ili bolove prilikom žvakanja, zubi mu postaju osjetljivi na podražaje ili osjeća napetost mišića za žvakanje.

Nekada se vjerovalo da bruksizam uzrokuje nepodudarnost gornjeg i donjeg zubnog luka, ali novija istraživanja pokazuju da je bruksizam zapravo psihogeno uvjetovan i uzrokuju ga naše unutrašnje tegobe poput prevelikog stresa, napetosti i anksioznosti kojima smo često izloženi u modernom, ubrzanom tempu života i rada. 

Bruksizam uzrokuje prekomjerno trošenje i pucanje zuba te bolove u zubima, vilicama, viličnim zglobovima i glavobolje.

Ukoliko se bruksizam ne liječi posebnim udlagama za zube, kroz duži vremenski rok može izazvati veliku štetu u cijelom sistemu za žvakanje. 

Udlage za zube protiv bruksizma se nose noću, ugodne su i omogućavaju neuromišićnom sklopu da se opusti i odmori, pri tome štiteći zube i protetske radove od nepovoljnih sila.

Bruksizam se često odvija noću pa pacijent često i ne primjećuje da nešto nije uredu dok ga ukućani ili partner ne upozore da noću škripi zubima. 

Međutim, ako se to ne dogodi, postoje i drugi, fizički simptomi koji bi mogli upozoriti pacijenta da je u pitanju bruksizam, kao što su:

Sistem za žvakanje

  • Preosjetljivost zuba na podražaje (toplo - hladno, kiselo - slatko)
  • Bol i nelagoda u predjelu uha prilikom žvakanja
  • Bol i napetost mišića za žvakanje, posebno ujutro

Bruksizam može dovesti do velikih negativnih posljedica na zubima i u sistemu za žvakanje u cjelini. 

Škripanje zubima uzrokuje i ubrzava njihovo prekomjerno trošenje koje je praćeno promjenama u viličnom zglobu. Na taj način zubi postaju vrlo osjetljivi, slabi i lako se lome. 

Ukoliko se bruksizam ne liječi, trošenje zuba dovodi do gubljenja zagriza i promjena u fizionomiji lica.

Ukoliko vam dijagnosticiramo bruksizam, svakako ćemo preporučiti da uklonite ili kontrolirate izvore svog stresa te provesti stomatološku terapiju.

Složena terapija

Nažalost, često pacijenti olako shvataju škripanje zubima pa se javljaju stomatologu tek kad se bruksizam već nalazi u uznapredovaloj fazi, što terapiju često čini dugotrajnijom, složenijom i - skupljom. 

S druge strane, ako se pacijent javi u ranijoj fazi, i terapija će biti jednostavnija i kratkotrajnija jer bruksizam neće stići ostaviti trajne i opasne posljedice na vašim zubima.

Istrošena caklina

Pri profesionalnom pregledu stomatolog može vrlo lako uočiti da se radi o bruksizmu jer je na griznim površinama istrošena caklina i vidljiv je dentin (unutrašnji sloj zuba koji se nalazi ispod cakline). 

Kod većine ljudi bruksizam je zapravo prolazan i često nestaje kad nestanu i uzroci stresa. 

Međutim, bruksizam na vašim zubima može ostaviti brojne negativne posljedice koje mogu uzrokovati daljnje bolesti zuba jer zubi postaju slabi i lomljivi.

Pomoć u obliku udlaga

Udlage za bruksizam mogu spriječiti bruksizam i njegove negativne posljedice. 

Pacijent ih nosi noću za vrijeme spavanja, ugodne su u ustima i ne uzrokuju bol ili nelagodu. 

Pomoću udlaga sprečavamo međusobno struganje zuba i daljnje trošenje zubnog tkiva, a pacijent ih nosi onoliko dugo koliko to procijeni stomatolog na osnovu stadija bruksizma.

Također, udlaga čuva formaciju vaših zuba, drži zube u pravilnom položaju koji je ugodan za vilicu, a može popraviti i kvalitet vašeg spavanja jer u snu više nećete moći škripati zubima.


Piše: Prof. dr. sc. Muhamed Ajanović

[email protected]