ZDRAVLJE U KUĆI

Namirnice za dug život

Avaz.ba

19.7.2017

Pravilna prehrana nije važna samo za gubitak kilograma – hranjive tvari koje unosite u organizam utječu na vaše osjećaje, misli i izgled. 

Pobrinite se da u svakodnevnu prehranu uključite dovoljno voća, povrća, proteina i dobrih masnoća. 

Bit ćete zdraviji, snažniji i sretniji nego ikad prije. 

Jaja - Kada je doručak u pitanju, jaja su najbolje rješenje. Studije su pokazale da osobe koje ugljikohidrate zamijene jajima gube kilograme 65 posto brže nego oni koji ih rijetko jedu. 

Također, oni koji jedu barem četiri jaja sedmično imaju manji holesterol. 

Doručak je najvažniji obrok dana, stoga pažljivo odaberite šta ćete jesti.

Zeleni čaj – Pokušajte piti zeleni čaj kako biste se zaštitili od nekoliko ozbiljnih bolesti, uključujući i rak. Pomoću čaja možete smanjiti i krvni pritisak, holesterol i tjelesne masti. 

Brojne studije u više navrata su dokazale efikasnost katehina, koji se nalazi u zelenom čaju. Stručnjaci tvrde i da su katehini iznimno učinkoviti i za pravilan rad metabolizma.

Grejp - Istraživanja su pokazala da ljudi koji jedu čak i pola grejpa dnevno lakše skidaju kilograme i održavaju figuru. Uz grejp ćete također poboljšati sposobnost organizma da razgradi šećer, što znači i manji nivo inzulina u tijelu. 

Ako vam je grejp preintenzivnog okusa, probajte ga kombinirati s drugim voćem ili od njega napraviti shake.

Paprike – Jedna od najzdravijih vrsta povrća su paprike. Obiluju antioksidansima, posebno one crvene, zelene i žute boje. Intenzivne boje potječu od karotenoida koji su zaslužni za niz zdravstvenih svojstava paprike. 

Između ostalog, oni jačaju imunološki sistem, štite od sunčevih zraka i smanjuju rizik od kancerogenih bolesti. Ako volite začinjenu hranu, probajte i ljute papričice. 

Feferoni, također, sadrže karotenoide i vitamin C, ali i kapsaicin, fitohemikaliju koja pomaže kod glavobolja i artritisa, te potiče metabolizam.

Bademi - Šaka badema osigurava vašem srcu oko 9 grama oleinske kiseline. Ova monozasićena mast odgovorna je za bolje pamćenje. 

Također, bademi će vam pomoći i da odvratite pažnju od gladi. Gotovo četvrtina kalorija sadržanih u bademima otpada na vlakna i proteine.

Avokado – Neke masnoće su dobre za organizam. Primjer za to su monozasićene masti koje se nalaze u avokadu. 

Brojna istraživanja povezuju monozasićene masti s boljim holesterolom i smanjenim nivoom triglicerida u krvi, te manjim rizikom od srčanih i moždanih udara.