SARAJEVO

Većina učenika, umjesto gimnazija, odabrala zanate

Detalj s jučerašnje prezentacije online upisa

Piše: F. MUSTAFIĆ

20.7.2017

Za razliku od prethodnih godina, kada su osnovci masovno željeli da se upišu u neku od prestižnih gimnazija, izbjegavajući stručne škole i zanate, ove godine desio se preokret. 

Najviše slobodnih mjesta ostalo je upravo u gimnazijama i tehničkim školama, a samo sedam na zanatima. Pokazali su to rezultati online upisa koji su prezentirani na konferenciji za novinare. 

Brže do posla 

Na odluku budućih srednjoškolaca najvjerovatnije je prije odabira željene škole utjecala poruka ministra obrazovanja, nauke i mladih KS Elvira Kazazovića da najbrže do posla dođu oni koji završe zanat.  

- Odluka Ministarstva da se stipendiraju učenici koji su izabrali neko deficitarno zanimanje konačno je urodila plodom. Samo prošle godine šest odjeljenja zanata ostalo je prazno. Ovog puta slobodna mjesta imamo u gimnazijama i srednjim tehničkim školama, što nikada do sada nije bio slučaj - kazao je Kazazović.

Prema njegovim riječima, online upisom koji se prvi put održava kod nas onemogućeno je da se učenici upisuju preko veze, a direktori i nastavnici srednjih škola nisu znali imena učenika koji apliciraju za upis u njihovu školu.

Kako je rečeno, u prvom roku upisan je 3.181 učenik, a 324 učenika odabrala su srednju školu u drugom upisnom roku. Ipak, kako je kazano, ima još 215 slobodnih mjesta.

Pratiti popunjavanje

- Ne znamo kako je ostao taj broj nepopunjenih mjesta. Sumnjamo na to da su pojedini direktori savjetovali roditelje i učenike da se još ne upisuju. Ispitat ćemo o čemu se radi i pratiti na koji način će slobodna mjesta biti popunjena. Za ove učenike neće biti organiziran online upis, a učenici će u škole u kojima je ostalo mjesta donijeti samo dokumente - pojasnio je Kazazović.

Problemi s  objavama lista  
Za realizaciju online upisa u školama bio je zadužen Univerzitetski tele-informatičarski centar. Direktor Elmedin Selmanović kazao je da su administratori, dok je upis trajao, radili bez većih poteškoća.  

- Imali smo problema kad su se objavljivale rang-liste, jer je dolazilo do preopterećenosti sistema. Neki roditelji su nam čak i na adresu dolazili da bi nam kazali da smo njihovoj djeci pogrešno sabrali bodove. Na kraju je najvažnije da su učenici upisali željene škole - rekao je Selmanović.

Broj slobodnih mjesta  

  • 142 tehničke škole  
  • 59 gimnazije  
  • 7 zanati