BIH

Salkić: Bošnjaci su u Podrinju svoji na svome i od njega ne odustaju

Fena

19.7.2017

Potpredsjednik bh. entiteta RS-a Ramiz Salkić danas se u Bratuncu sastao s predstavnicima Bošnjaka u političkom i javnom životu, kako bi razgovarao o efektima posljednjih javnih istupa Milorada Dodika, predsjednika RS-a.

- Dodik je u svojim šovinističkim izjavama kazao kako Bošnjaci ponovno okupiraju Podrinje, aludirajući na to da ovaj dio Bosne i Hercegovine ne pripada Bošnjacima - navodi se u saopćenju iz Salkićevog kabineta.

Tokom razgovora on je istakao da Dodikova politika „širenja mržnje, podsticanja na međunacionalnu netrpeljivost i diskriminaciju mora biti sankcionisana“.

- Ta politika se godinama provodi, vješto se skrivajući iza nacionalnih interesa Srba i iza Srpske pravoslavne crkve - smatra Salkić i naglasio da on i njegovi saradnici godinama upozoravaju „na pogubne i opasne aktivnosti koje provodi Milorad Dodik i Vlada bh. entiteta RS, a kojima se kroz podaničke medije i obrazovni sistem u ovom entitetu ta politika želi provesti do svih slojeva društva i u svim starosnim generacijama“.

- Politička ideologija aktualnih vlasti RS-a temelj je opasne radikalizacije i pravoslavizacije ovoga entiteta - naveo je entitetski potpredsjednik.

Kazao je da se takvim aktivnostima ugrožava dostignuti stepen stabilnosti, suživota, tolerancije i razumijevanja u ovom entitetu, ali i cijeloj BiH, koji se strpljivo, godinama gradio.

- Sve što se na lokalnim nivoima uspjelo izgraditi, gdje su ljudi oslonjeni jedni na druge, gdje zajednički rješavaju probleme, Dodik svojim izjavama, izmišljotinama i postupcima pokušava uništiti i zatrovati dobre odnose među narodom.

Zato, očekujemo da pravosudne institucije rade svoj posao, da reaguju i sanckionišu necivilizacijske postupke, kako ovaj štetni proces, koji vodi Milorad Dodik, ne bi otišao predaleko, nakon čega bi bilo kasno za bilo kakve reakcije - stoji u Salkićevom saopćenju.

OHR i Vijeće za implementaciju mira (PIC) imali su, kaže se dalje u saopćenju, elemenata, kao i domaće pravosuđe, da i ranije reaguju na antiustavne aktivnosti vlasti u entitetu RS, ali su to propustili.

- Zbog toga imamo dalje korake u izazivanju mržnje i netrpeljivosti prema Bošnjacima i državi BiH od strane vlasti u ovom entitetu. Jedan od krajnjih ciljeva vlasti u ovom entitetu je radikalizacija Bošnjaka pod pritiskom nepravde, diskriminacije i svakodnevnog javnog linča – naveo je Salkić.

Bošnjaci su, istakao je, svoji na svom u Podrinju i cijeloj Bosni i Hercegovini.

- Mi smo bili većinski narod u Podrinju, sve do agresije, do etničkog čišćenja i Genocida koji su počinjeni od 1992. do 1995. godine. U Srebrenici nas je živjelo 75 posto, u Bratuncu 64 posto, u Zvorniku 59 posto, u Vlasenici 61 posto... Mi smo danas ponovo svoji na svom, i uprkos svemu, čvrsto i zauvijek opredijeljeni za gradnju mira i suživota. Drina je naša rijeka, a ovo je naša zemlja, zemlja naših pradjedova od koje nikada i ni pod kojim uslovima nećemo odustati.

Oni koji nas nazivaju okupatorima, pozivaju na ponovni progon Bošnjaka i baštine ideologiju ratnih zločinaca i zbog toga trebaju biti konačno kažnjeni. Mi smo tu da živimo u miru sa drugima, svjesni da sistem u koji smo se vratili nije prijateljski raspoložen prema nama, ali smo svjesni da će se to vremenom morati promijeniti - naveo je Salkić.

Bošnjake je pozvao da, kako je kazao, ne nasjedaju na provokacije kojih je svaki dan na pretek, nego da budu posvećeni sebi, svojim porodicama i svom radu, potpuno svjesni poruka i okruženja u kojem žive.

- Naša su očekivanja da će OHR i Vijeće za implementaciju mira (PIC), koji su zaduženi za praćenje provedbe Dejtonskog sporazuma, ali sankcionisanje negativnih i štetnih pojava koje nas vraćaju unazad, zajedno sa domaćim pravosudnim institucijama, konačno reagovati. To im je i obaveza - izjavio je danas u Bratuncu potpredsjednik Salkić.