NOGOMET

Željo ne smije igrati kukavički protiv AIK-a

Tucaković: Željo nema šta izgubiti

Piše: Z. ŠARIĆ

19.7.2017

Edin Tucaković će ostati upisan u historiju kao golman koji je stajao na golu Sarajeva na prvom vječitom derbiju odigranom u bh. ligi, pod zastavom s ljiljanima nezavisne države Bosne i Hercegovine.

Ratni derbi

Ratne 1994. godine Sarajevo i Željezničar su odigrali 1:1 u Zenici, jer je Grbavica bila pod opsadom, a Koševo pod snajperskom paljbom. Pogodak za Sarajevo postigao je Almir Turković, a za Željezničar Samir Jahić.

- Nikada neću zaboraviti taj meč, usred agresije na našu državu organizirano je prvenstvo, a mi smo imali čast da odigramo prvi vječiti derbi u našoj nezavisnoj državi - prisjeća se Tucaković.

Nakon što je promijenio nekoliko klubova, "Tuca" je stigao u Švedsku, gdje ostao i nakon završetka karijere. Danas je vlasnik uspješne kompanije „Coment AB", koja se bavi komunikacijama i ima 60 zaposlenika.

- Ostao sam u Švedskoj, razvio posao, odnedavno je ovdje i brat Almir. Kompanija izuzetno dobro radi, zadovoljan sam, ali uvijek jedva čekam da dođem u svoje Sarajevo - kaže nekadašnji golman, a danas biznismen.

Iako u poslu nije vezan za fudbal, redovno prati i našu i švedsku ligu, te je odličan sagovornik za prognozu meča Željezničara i AIK-a iz Štokholma.

- Dobro sam upoznat i s kvalitetima AIK-a i Želje. Prva utakmica je bila dosta tvrda, ali Željo je pokazao da se može nositi s njima. Realno, Šveđani su favoriti, ali ne previše, možda 60:40 posto. Imaju oni dosta mana - kaže Tucaković.

Prema njegovim riječima, najveća greška bit će ako se naš tim ograniči isključivo na čuvanje svoje mreže.

- Željo ne smije igrati kukavički. Ako budu pokušali bunkerom, sigurno će izgubiti jer na ogromnom terenu, uz brze igrače koje AIK ima po bokovima sigurno bi ih probili. Prema meni, trebaju izaći bez straha, pokazati im odmah od početka da su došli da prođu. AIK je fizički spremnija ekipa, posloženi su dobro, posebno zadnja i vezna linija.

U napadu imaju dosta problema, spori su i teško daju golove. To su dva potpuno različita shvatanja fudbala. Željo nema šta izgubiti, nije sramota ispasti od jednog od najbogatijih švedskih klubova, a može se puno dobiti ako ih prođu - govori Tucaković.

Malo golova

Golman Oskar Liner (Oscar Linner) je u prvom meču na Grbavici imao jednu sjajnu odbranu, ali Tucaković smatra da se ne radi o vrhunskom čuvaru mreže.

- Nema ovdje u čitavoj ligi golmana koji je baš klasa. Svi su slični Lineru. Odlični linijaši, dobrih refleksa, ali dosta problema im stvaraju centaršutevi i s tim imaju velike probleme. Liner je dobar golman, to uostalom pokazuje i podatak da je primio najmanje golova u ligi, ali više zasluga za to ima njegova zaista odlična zadnja linija.

Dva treninga

Ekipa Željezničara danas putuje u Štokholm, a bit će smještena blizu stadiona "Friends Arena".

Planirano je da "Plavi" večeras obave jedan trening, a drugi je zakazan za sutra, u vrijeme odigravanja utakmice, u 19 sati.

Sudije iz Grčke

Utakmicu u Štokholmu, koja se igra u četvrtak u 19 sati, sudit će trojka iz Grčke.

Glavni sudija je Georgios Kominis, a njegovi pomoćnici su Kristos Akrivos i Ianis Sipkas. Delegat UEFA će biti Roj Kečkart iz Sjeverne Irske.