BIH

Admir Čavka: Bošnjaci i Hrvati traže garantovanu zastupljenost u skupštinama opština!

19.7.2017

Zastupnik Admir Čavka poručio je na današnjoj diskusiji o strategiji razvoja jedinica lokalne samouprave da će Domovina tražiti izmjene zakonskog okvira i osiguranje garantovane minimalne zastupljenosti bošnjačke i hrvatske povratničke zajednice u skupštinama opštine.

"Zatražit ćemo da se, u skladu sa Popisom stanovništva iz 2013. godine, utvrdi da u općinama gdje ima više od 3% pripadnika bilo kojeg od tri konstitutivna naroda osigura garantovano minimalno jedno mjesto u skupštini opštine. Ovo je važno zbog Banje Luke, ali i drugih gradova u kojima trenutno nema predstavnika nesrpskih zajednica. Također, zatražili smo novi pristup uključivanju dijaspore u rad lokalne samouprave i razvojne projekte", kazao je Čavka.

"Mislim da ovo treba uspostaviti kao standard i u Federaciji, kako bi se ohrabrilo političko učešće povratnika, a istovremeno i ispunio uslov da predsjedavajući skupština ne budu iz reda naroda iz kojeg dolazi načelnik ili gradonačelnik. Ovo će biti jedan od temeljnih zahtjeva platforme na kojoj rade povratnici i koju ćemo uskoro predstaviti", poručio je Čavka.