BIH

Dom naroda PSBiH usvojio je Prijedlog izmjenama i dopunama Izbornog zakona

S. DEGIRMENDŽIĆ

19.7.2017

Dom naroda PSBiH usvojio je Prijedlog izmjena i dopunama Izbornog zakona, koji je u parlamentarnu proceduru uputio Klub hrvatskog naroda sa osam glasova za (HDZ,HDZ1990,HSS,SNSD,DNS). Dvojica delegata iz SDS-a bila su suzdržana dok su svi delegati Kluba bošnjačkog naroda bili protiv.

Delegati su usvojili i zaključak koji je predložio Bariša Čolak, predsjedavajući ovog Doma da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izborbog zakona u Predstavničkom domu bude razmatran po hitnom postupku.

Ovome je prethodila burna rasprava. 

Ovaj zakon pred delegatima se našao ponovo nakon majske sjednice ovog Doma kada je Klub bošnjačkog naroda pokrenuo mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Međutim, Ustavni sud BiH utvrdio je nedavno da ovaj zakon ne ugrožava interes bošnjačkog naroda čime je omogućena njegova daljna procedura i on se danas pred ovim Domom našao u hitnoj proceduri koja je zahvaljujući većini hrvatskih i srpskih delegata izglasana na sjednici ovog doma u maju.  

Zdenka Džambas (HDZ), delegatkinja Kluba hrvatskog naroda u svom izlaganju ocijenila je da je o ovom zakonu u javnosti stvorena pogrešna slika, te da je to prema njenim riječima stvorilo mržnju prema hrvatskom narodu. Džambas je kazala i da iza ovog prijedloga ne stoji samo HDZ kao jedna stranka, nego sve stranke koje čine Hrvatski narodni sabor, te da on ni na koji način ne ugrožava ničija prava, pa ni kako je kazala ona Hrvata u Srednjoj Bosni kako su prema njenim riječima pokušali predstaviti neki predstavnici stranaka s hrvatskim predznakom.

Ljilja Zovko (HDZ), delegatkinja u Klubu hrvatskog naroda istakla je da delegati koji su uputili ovaj zakon u proceduru nisu imali priliku u javnosti pojasniti da njihov prijedlog ne donosi nikakve nove podjele u BiH, nego ustvari rješava probleme hrvatskog naroda, što je njihovo pravo, te da ovo pitanje nadilazi dnevno-politička dešavanja.

Martin Raguž (HDZ1990), delegat Kluba hrvatskog naroda kazao je da se tom Klubu spočitava da nije mogao predložiti jednostrano jedan zakon, na što oni imaju potpuno pravo.

- Imamo presudu Ustavnog suda da ovaj zakon ne ugrožava ničija prava. I, kakav god da je naš je prijedlog - kazao je Raguž, dodajući da se ne smije dozvoliti da BiH ostane u statusu quo.  

U raspravi je došlo i do podizanja tenzija, nakon što je dok je Raguž govorio o ovom zakonu, Darko Babalj (SDS), delegat Kluba srpskog naroda zapitao se poluglasno „šta je to status quo“.

Na to ga je Raguž pozvao da on kaže šta je status quo, te je prije nego što je Babalj odgovorio rekao:

- To je kad jedni imaju državu u državi , a drugi sebi ne mogu birati legitimne predstavnike - rekao je Raguž.

Babalj je kazavši Ragužu, da kad „ga je već prozvao“ da će i odgovoriti. 

Babalj je podsjetio Raguža da su HDZ i SDA početkom devedesetih „vezali zastave“ i da stoga i sada trebaju sami rješavati probleme u vezi Izbornog zakona.

- Ne znam šta je status quo, ali znam da ste '91. vezali zastave i ne mi delegati iz SDS-a bit ćemo suzdržani kod glasanja o ovom zakonu. Ne želim da se miješam u Izborni zakon, prepustit ćemo da se vi dogovorite . Ali, znam da ovo neće proći u Predstavničkom domu , to je gospodine Raguž status quo-kazao je Babalj, dodajući da se prije upućivanja u domove u vezi ovog zakona trebao postići dogovor.

- Babalj je i najavio da će podnijeti ostavku u parlamentarnoj Interesornoj radnoj grupi za izmjene izbornog zakonodavstva, a da je razlog tome to što se na posljednjih nekoliko sjednica Grupe nisu pojavili predstavnici Hrvata.

Safet Softić (SDA) zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda ocijenio je da su izmjene Izbornog zakona preozbiljna tema da bi se o njima raspravljalo po hitnoj proceduri. Softić je negirao spočitavanja da je pokretanjem zaštite vitalnog nacionalnog interesa Kluba bošnjačkog naroda, koji pored njega čine i Fahrudin Radončić (SBB), Halid Genjac (SDA), Sead Kadić(SDA) i Sifet Podžić (DF), načinjena bilo kakva šteta kako tvrde delegati Kluba hrvatskog naroda.

- Vitalni nacionalni interes pokrenut je od svih pet delegata u Klubu bošnjačkog naroda i to je jaka poruka. Jasno smo kazali da ovakav zakon ne može ići u hitnu proceduru, jer zašto bi meni kao delegatu predlagač zabranio da djelujem amndmanski. Moralo je biti omogućeno nama kao predstavnicima naroda da djelujemo u ovom Domu, mislim da ne postoji matematika koja će omogućiti usvajanje ovog zakona u Predstavničkom domu - kazao je Softić.

Izvještaj je usvojen uz zaključak da Zajednička komisija za ljudska prava parlamenta BiH i Agencija za zaštitu ličnih podataka organiziraju okrugli sto o temi zaštite ličnih podataka u BiH.

Transparentni izbori

Izmjene i dopune Godišnjeg plana obuke i vježbi pripadnika Oružanih snaga BiH u inozemstvu za ovu godinu primljene su na znanje.

Dom naroda usvojio je Izvještaj o sprovođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u prošloj godini.

Tokom rasprave o ovom materijalu, delegat Martin Raguž (HDZ 1990) rekao je da izborni proces na proteklim lokalnim izborima nije bio transparentan, te da je bilo i propusta u radu biračkih odbora

Delegatkinja Zdenka DŽambas (HDZ) upozorila je da i CIK i njegovi članovi moraju da poštuju Ustav BiH i odluke Ustavnog suda BiH.