REGION

Vaši hobiji poslodavcu mogu otkriti koliko ste odlučni i jaki

A.Z.

19.7.2017

Poslodavci na razgovorima za posao često znaju pitati kandidate o njihovim hobijima. Pazite što ćete odgovoriti jer svaki hobi otkriva nešto o vama, a svaki posao traži različite sposobnosti... 

Ako ste se pitali zašto vam na razgovoru za posao budući poslodavac postavlja pitanja o vašim hobijima budite sigurni da to nije zato što vas želi opustiti niti voditi neki opušteniji razgovor. 

Poslodavci se služe tim trikom kako bi saznali što više o vama, vašim interesima, željama, sposobnostima i preferencijama. Tako će puno lakše procijeniti jeste li vi prava osoba za posao za koji ste se prijavili i traže li baš nekoga poput vas. 

Važno je da na razgovoru za posao pokažete budućem poslodavcu da imate interese van posla kako ne biste ispali radoholičar jer to nikako nije dobra stvar. 

Isto tako je važno da imate nešto što vas zanima i opušta. Planinarite i vodite grupu Nije važno jeste li orijentirani više ka umjetnosti ili sportu, važno je da svome poslodavcu pomoću vaših hobija pokažete svoje najveće kvalitete. 

Primjerice, ako planinarite i vi vodite grupu to svakako spomenite jer ćete tako dokazati da možete upravljati skupinom ljudi, imate dobre organizacijske vještine i volite raditi u timu. 

Naglasite ako učite strani jezik ili pokušavate unaprijediti neke od vještina koje već posjedujete, primjerice komunikacijske vještine, jer će to pokazati da ste odlučni, da vam je bitno da u poslu budete dobri, savladate postavljene zadatke i napredujete. 

Ako je vaš hobi prerastao u nešto više od same zabave, svakako to istaknite, pokazat Odlučnost i žeđ za znanjem.

 Najbolja opcija je spomenuti neke uspjehe koji se mogu povezati s vašom naklonošću timskome radu, dobrim socijalnim vještinama, odlučnošću te žeđi za znanjem, a povezani su s hobijem ili zanimanjem prema kojem gajite veliku strast.

 No, nemojte nabrajati previše hobija jer to odaje osobu koja je nestalna, neodgovorna, ne zna što želi, puno toga počne, a malo završi. Hobiji kojima se bavite govore puno o osobnosti 

1. Volite raditi u timu i dobar ste vođa 

 Većina poslova traži određenu razinu timskoga rada. To mogu biti timski sportovi ili grupni volonterski projekti kojima se bavite u slobodno vrijeme, a još ako njima upravljate i vodite tu grupu ljudi, vaš će poslodavac biti sretan jer ste iskusni.

 2. O svemu znate ponešto i imate iskustva

Važno je imati razna polja interesa jer će to ukazati na to da ste kompetentni i da ćete se dobro snaći u raznim situacijama te se dobro nositi s izazovima. Fokusiranost na samo jednu stvar neće ostaviti dobar dojam jer će se činiti da nemate iskustva. 

3. Imate ciljeve kojih se držite i ostvarujete ih 

Ako ste uzbuđeni oko uspjeha u svojim hobijima pokazat ćete svoju stranu koju poslodavci cijene. Tako pokazujete da ste sposobni uživati u tome što radite te da stvari kojih se primite odrađujete kvalitetno, strastveno i uvijek predano i do kraja.

 4. Dokazujete da ćete biti koncentrirani 

Pazite da ne pretjerate s hobijima jer će se činiti da ništa ne dovršavate i da vas to ometa u obavljanju posla, a poslodavac će steći dojam da vam je sve važnije od posla koji obavljate. Nikako pod hobije ne svrstavajte i ne spominjite društvene mreže jer one to nisu. 

5. Imate nos za prodaju i zaradu 

Ako se vaš hobi pretvorio u pravi posao kojim možete zaraditi za život to bi vam moglo pomoći u dobivanju posla. Imate li bilo kakvo manje iskustvo prodaje i zarade te prezentacije i plasmana nekog proizvoda ili usluge to svakako spomenite vašem poslodavcu.