GLOBUS

TJWG: Sjeverna Koreja vrši javna pogubljenja zbog krađe i prostitucije

Fena

19.7.2017

Sjeverna Koreja na obalama rijeka, u školskim dvorištima i na pijacama vrši javna pogubljenja osoba optuženih za prekršaje kao što su krađa bakra iz tvorničkih mašina, širenje medijskih sadržaja iz Južne Koreje i prostitucija, navodi se u izvještaju objavljenom u srijedu.

U ovom izvještaju, koji je sačinila nevladina organizacija sa sjedištem u glavnom gradu Južne Koreje, izneseno je da su izvansudske odluke o javnim pogubljenjima često povezane s "lošom" porodičnom pozadinom ili kampanjom vlasti kako bi se obeshrabrilo određeno ponašanje, izvještava Reuters.

Iz Radne grupe za tranzicionu pravdu (TJWG) su kazali da se njihov izvještaj temelji na razgovorima s 375 osoba koje su prebjegle iz Sjeverne Koreje tokom dvije godine. 

Reuters nije mogao neovisno potvrditi svjedočenja osoba iz izvještaja.

TJWG čine aktivisti za ljudska prava i istraživači, a čelnik grupe skupine je Lee Younghwan koji je bio borac za ljudska prava u Sjevernoj Koreji.

Ova organizacija većinu svojih sredstava prima iz Nacionalnog fonda za demokratiju sa sjedištem u SAD-u, a koji prima sredstva od američkog Kongresa.

Cilj izvještaja TJWG-a je zabilježiti lokacije javnih pogubljenja i masovnih grobnica, kako bi se pomoglo međunarodnim naporima da se kazne oni koji čine, kako se u izvještaju navodi, zločine protiv čovječnosti.