BIH

U prošloj godini doneseno 13 pravilnika u oblasti sigurnosti hrane

Avaz.ba

19.7.2017

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, usvojio je danas izvještaj o izvršenju godišnjeg programa za zaštitu potrošača BiH za 2016. godinu.

Izvještaj sadrži aktivnosti nadležnih institucija zaduženih za zaštitu potrošača na nivou BiH, entiteta i Brčko distrikta, uključujući i udruženja potrošača u BiH, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

U saopštenju se navodi da je napredak ostvaren u legislativnom području, donošenjem znatnog broja zakonskih i podzakonskih akata za potrošače, tako je 13 pravilnika doneseno u oblasti sigurnosti hrane, sedam pravilnika u oblasti veterinarstva i jedan pravilnik u oblasti lijekova i medicinskih sredstava.

U narednom periodu nadležne institucije u BiH fokusirat će se na harmonizaciju pravnih propisa BiH sa legislativom EU, jačanje institucionalnih kapaciteta i sistema nadzora nad tržištem, te razvijanje i dogradnju informisanja i obrazovanja potrošača, kao i na jačanje udruženja za zaštitu potrošača, dodaje se u saopštenju.

Vijeće ministara BiH usvojio je i izvještaj Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa o aktivnostima na realizaciji dokumenta "Mapa puta s ciljem stvaranja uslova za izvoz proizvoda životinjskog i biljnog porijekla".

U izvještaju je dat hronološki pregled sprovedenih aktivnosti u ovoj oblasti, u kojoj je ostvaren značajan napredak tokom posljednje dvije godine.

Prema izvještaju, aktivnosti je potrebno usmjeriti u pravcu sprovođenja podzakonskih propisa o službenim kontrolama, te njihovog usaglašavanja sa zahtjevima zakonodavstva EU, u skladu sa postavljenim rokovima.

Neophodno je i aktivno uključivanje sektora ljudskog zdravlja, a naglašena je potreba nastavka sistemskih aktivnosti na izradi i sprovođenju strateških dokumenata za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Isto tako potrebno je nastaviti aktivnosti na preuzimanju i usklađivanju sa zahtjevima pravne tekovine EU, u vezi sa dobrobiti životinja i politikama zaštite životne sredine, dodaje se u saopštenju.