BIH

Vijeće ministara upoznato o izgradnji mosta kod Svilaja i Pelješkog mosta

Avaz.ba

19.7.2017

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na sjednici upoznato s Izvještajem o aktivnostima na realizaciji projekta izgradnje međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja i priključnih graničnih dionica autoceste na Koridoru Vc, koji će biti dostavljen Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kao odgovor na inicijativu poslanika tog doma.

Ministarstvo komunikacija i prometa zaduženo je da preduzme sve potrebne mjere i aktivnosti za ubrzanje dinamike i rješavanje problema u realizaciji projekta, kako bi se ispoštovao rok, o čemu će redovno izvještavati Vijeće ministara BiH.

Izgradnju mosta finansiraju Hrvatske autoceste i Ministarstvo komunikacija i prometa BiH u jednakom omjeru po 50 posto. Ugovorna cijena je 22.308.022 eura plus PDV. Izvođač je počeo radove 2.9.2016. godine, a ugovoreni rok je dvije godine.

Istovremeno je Vijeće ministara BiH usvojilo Izvještaj o aktivnostima u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta i zadužilo Ministarstvo civilnih poslova da zatraži od Državne komisije za granicu potpuni izvještaj o njenom radu u vezi s razgraničenjem na moru između BiH i Republike Hrvatske, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.