BIH

Ribari muslimanskih duša|Latić: Proklete da su š(p)ije i sekta(šije)!

Piše: Nedžad Latić

19.7.2017

Vrlo je indikativno da navodno pripadnici ISIL-a sa „našim imenima“ upute opake prijetnje reisu-l-ulemi Husein ef. Kavazoviću onda kad se pojave turbulencije unutar odnos SDA i Islamske zajednice, odnosno unutar samog REŽIMA, piše The Bosnia Times.

Iako je bilo najavljeno da će Bakir Izetbegović, kao predsjednik SDA, održati pres-konferenciju na kojoj će osuditi istupe predsjednika entiteta tzv. Republike Srpske Milorada Dodika i prijetnju islamskih militanata koju su ovih dana uputili bošnjačkim murtatima/izdajnicima, do toga nije došlo. Izetbegović je osudio Dodika da je „prešao crvenu liniju“, a SDA je samo saopćenjem za javnost osudila prijetnje u kojima se poziva na ubistvo imama i muftija, pa i reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića. 

Ko ima mandat nad Bošnjacima?

„Nije ovo prvi put da se Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini sistematski napada. Ovaj put te prijetnje Zajednici bošnjačkih muslimana ne dolaze od agresora nego od male skupine zalutalih mladića sa našim imenima“, tvrdi se u saopćenju. 

U daljnjem tekstu saopćenja pokušava se ukazati na pokušaje politizacije tzv. borbe protiv terorizma.

„Postoje oni koji bi pričom o navodnoj radikalizaciji islama i Bošnjaka da oslabe njihovu političku poziciju. Očito bi neki da im se da "mandat za upravljanje Bosnom", naglasili su iz SDA. 

Ovim činom Izetbegović, kao lider najmoćnije bošnjačke političke stranke, pokazao je da se i sam boji da ne pređe „crvenu liniju“ murtatluka i da je stoga pribjegao da saopćenjem za javnost osudi opasne prijetnje. Smijem se kladiti da je saopćenje pisao jedan teolog kojeg je reis Kavazović dao na posudbu SDA-u. Ovako već decenijama režim zavarava i sebe i Bošnjake kad je u pitanju zlo koje je uzgojeno u (o)kril(j)u istog tog režima. Utovljeni donacijama petro-dolara postali su toliko osioni i prepotentni da je u njima locirana opasnost od strane paranoične diplomatske, pa i vojne misije u Bosni i Hercegovini. 

Režimski apologeti, poput navedenog teologa autora SDA-ovog saopćenja, prebacuju lopticu i krivicu na dežurne dušmane i neprijatelje Bošnjaka, koji lamentiraju nad navodnom radikalizacijom i islamizacijom da im se da "mandat za upravljanje Bosnom". Ovo je notorna zamjena teza jer vjerovatno režim opstaje i ima „mandat za upravljanje Bošnjacima“ zahvaljujući uvjerenju međunarodne zajednice da samo SDA može kontrolirati vjerske fanatike u Bosni i Hercegovini čiji je broj zvanično prerastao brojke od hiljade. Zamislite ako bi murtati, poput SDP-a, DF-a, ili ne daj Bože, SBB-a, došli na vlast kako bi reagirala ova, kako SDA laže „šačica zalutalih mladića našeg imena“! Zbog ovog straha međunarodna zajednica stavlja u drugi plan goruće probleme, poput neimaštine i korupcije, zbog kojih bi sigurno ovaj režim izgubio svake regularno održane izbore.

Ne bih se ovdje bavio ponašanjem sekularnih medija i politologa, poput Vlade Azinovića i Edine Bećirović, na primjer, koji minimiziraju problem vjerskog fanatizma kod Bošnjaka, pa čak svojim istupima takvim skupinama povlađuju i ulaguju im se kako bi ih udobrovoljili da ne čine u Bosni i Hercegovini ono što čine njihovi ideološki mišljenici po Evropi. To vidim kao sindrom Charlie Hebdoa. Ovakvi politolozi su u dosluhu sa međunarodnom zajednicom koja vodi politiku „ne talasaj“ i kači se sa njima kako ne bi izložila riziku svoje vojne trupe stacionirane u Bosni i Hercegovini.

Međutim, ako bi sa sigurnosnog aspekta analizirali tajming slanja prijetećih poruka od navodno „pripadnika ISIL-a“ upućenim reisu-l-ulemi Kavazoviću, onda se mora uočiti da su primarno vezane za turbulencije koje se dešavaju u vrhu Islamske zajednice kao i na Bliskom istoku. To je kardinalno važna činjenica koja može ukazati da neko manipulira tamo nekim navodnim pripadnicima ISIL-a „naših imena“. Ako bih se i dvoumio u adresu pošiljaoca prijetnji reisu Kavazoviću, uopće se ne dvoumim da je ona motivirana reisovom izjavom da Islamska zajednica više ne želi imati političkog favorita! To je glavni grijeh reisa Kavazovića koji se kvalificira kao murtatluk.

Na braniku režima 

Zato je Bakir Izetbegović bio veoma hrabar i precizan u osudi kad je u pitanju islamski terorizam tamo negdje na Bliskom istoku, ali je mlak(onja) kad su u pitanju ljudi „naših imena“ sa ništa manje opakim i nakaznim pogledima na svijet, pa i pogledima na Bosnu i Hercegovinu!

On je zagovarao da se treba unijeti u njihovu glavu i vidjeti šta se zbiva sa vijugama njihovog mozga kad im se pomrači um, kako je deskriptivno opisivao slučaj Mevlida Jašarevića.

Sve je to njegova foluška jer se boji njima takvima pomračenog uma pogledati u oči i razračunati se sa njihovom (na)opakom ideologijom. Bez SDA-ovog režima oni bi bili „riba na suhom“. Ovako, u dosluhu sa vrh(ušk)om Islamske zajednice, režim za sada ideološki kontrolira radikalne selefijske skupine preko uglednih imama poput radikalnog i harizmatičnog Nezima Halilovića Muderisa, ili Adnana Peze, nekadašnjeg lidera zabranjene organizacije Aktivne islamske omladine, a danas jednog od Izetbegovićevih privatnih „agenata“ za kontakte sa radikalnim vjerskim skupinama.

Na taj način ih režim drži kao rezervni sastav regrutiran u desetak humanitarno-edukativnih organizacija koji ideološki bdiju na braniku režima. Priproste političke kulture oni sve oponente režima doživljavaju kao murtate. Djeluju kao SDA-ovi botovi na društvenim mrežama gdje svakog ko kritizira režim proglašavaju i etiketiraju kao haridžiju, rafidiju, tekfirovcem itd, što su arapski termini za jeretike i otpadnike od vjere. Vrzmaju se po ambasadama islamskih zemalja i njihovim predstavništvima, posebno Turske, Irana i Saudijske Arabije, formiraju „crne liste“ murtata i sumnjivih lica sačinjenih po osnovu toga ko ne voli i(li) napada Izetbegoviće, Čengiće, Ceriće i druge „bošnjačke autoritete“ itd.

To su novi ribari muslimanskih duša koji žive parazitskim životom. Kao takvi su nelojalna konkurencija imamima koji su uvjetovani pasivnim odnosom zbog gubitka posla i protjerivanja iz džemata ukoliko im se zamjere. Ovakav politički religijski ambijent istinski slabi Bošnjake i izaziva sukobe i podjele. Ne znam da se ikad ijedan frakcijski i sektaški sukob unutra SDA ili Islamske zajednice, kako u Sandžaku tako i u Bosni i Hercegovini, riješio dijalogom. Čak se, što je najžalosnije, ovakvi sukobi i svađe prenose i na familije. Sve ovo ubija slobodu mišljenja i politički pluralizam među Bošnjacima.

Zbog aktualne političke krize u zemljama zaljeva, mislim na blokadu Katara, od strane Saudijske Arabije, UAE i Egipta, očekujem mobilizaciju ovakvih religijskih skupina da u većim količinama rigaju propagandu punu sektaške mržnje i otrova poput bombi kojima su ubijana djeca u Siriji ili kolere koja hara Jemenom. Reis će preživjeti i neće mu „faliti dlaka sa glave“. Ali, nama je namijenjena sudbina da odgajamo našu djecu na poljima kontamiranim mržnjom koju razne sketašije – selefije ili ši'ije, svakodnevno natapaju propagandom punom sektaške mržnje.

Naša geopolitička determinanta je položena na osovini odnosa Katara i Turske. Ne znam, zaista ne znam, kako će Bošnjaci preći ovu „sirat ćupriju“ a da se ne zamjere ni Saudijskoj Arabiji ni Iranu! Nek' to bude tema za neku od narednih kolumni... Za sada bih ostao na lokalnom terenu – radi prevencije i sprječavanja negativnih utjecaja propagande!