GLOBUS

Počeo MAKS 2017.: Pogledajte najnovije ruske letjelice

A. Z.

19.7.2017

Bespilotne letjelice, lovci, bombarderi, helikopteri, civilna avijacija i vojna tehnika — to je samo dio onoga što je predstavljeno na Međunarodnom avio-kosmičkom salonu MAKS 2017, koji je danas otvoren nedaleko od Moskve na aerodromu Žukovski i trajat će do nedelje, 23.jula.

Kamermani i foto-reporteri stajali su kao postrojeni i nišanili kroz svoje objektive kada se na nebu iznad Žukovskog prvo začuo, a zatim i pojavio helikopter, koji se lagano spuštao na pistu udaljenu samo nekoliko stotina metara od mjesta na kojem su stajale novinarske ekipe. 

- Stiže predsjednik (Putin, op.a.)! - komentarisali su, u nadi da će ovjekovječiti baš taj trenutak kada Putin napasti letjelicu. Aparati su škljockali, a iz helikoptera je umjesto Putina izašao prvi čovjek ruske odbrane — Sergej Šojgu.

Broj posjetilaca na platou ubrzano se uvećavao, pojavili su se članovi Vlade, a onda se začuo i aplauz. Ogroman "iljušin", bijele boje, s natpisom "Rusija" i ruskom trobojkom sletio je na pistu. Iz njega je izašao Putin. 

Ruski predsjednik je izrazio nadu da će MAKS doprinijeti jačanju industrijske i međunarodne saradnje, kao i predstavljanju ruskih proizvoda na domaćem i stranom tržištu.

Putin je naglasio da ruska avio-industrija, vojna i civilna, ima šta da ponudi, a također je istakao i da je pozicija Rusije u kosmičkoj sferi visoka. On je obećao da će te grane industrije i dalje jačati.

Ruski lider je posjetio nekoliko paviljona, između ostalog, pogledao je maketu "Suhoj superdžeta", a delegaciju ruske Vlade počastio je i sladoledom.

Potpredsjednik Vlade Rusije Dmitrij Rogozin je odbio poslasticu, jer se "trudi da ostane u sportskoj formi", a Putin se odlučio za mliječni ruski sladoled "plombir". 

Na ovogodišnjem avio-salonu MAKS učestvuje više od 650 kompanija iz zemlje i inozemstva.