LIFESTYLE

Jane Austen: Pisala je najljepše romane o ljubavi, a živjela je i umrla sasvim sama

Piše: J. Ba.

19.7.2017

Engleska književnica Jane Austen koja je napisala neke od najčitanijih ljubavnih romana umrla je 18. jula prije 200 godina. U mladosti je voljela, ali nakon nesretne ljubavi zauvijek zatvorila je svoje srce...

Cijeli je život provela je sama. Nikad se nije udavala, umrla je sama i bez potomaka u 41. godini. 


O privatnom životu poznate književnice nikad se nije previše znalo te se pretpostavljalo se da Jane nikad nije upoznala osjećaj ljubavi. 

Poslije je otkriveno da je zapravo postojao je neko. Irac Tom Lefroy, student prava, u kojeg je Jane bila zaljubljena kada je imala 21 godinu. Svidjeli su se jedno drugome, družili se i zavoljeli ali njihova ljubav nije bila moguća. Njegova obitelj nije bila bogata i polagala je u njega, tačnije, u njegovu ženidbu sve nade, jer je bio najstariji od desetero djece. 

Svjesna svega Jane piše sestri:


- Petak. Dolazi kraj danu u kojem ću posljednji put biti s Tomom Lefroyem, a kad dobiješ ovo pismo, svemu će doći kraj. Suze mi teku dok pišem ovu tužnu misao.

Je li on gospodin Darcy?

Mnogi pretpostavljaju da je to rano ljubavno razočaranje potaklo Jane Austen da napiše romantičnu priču o Fitzwilliamu Darcyju i Elizabeth Bennet u romanu Ponos i predrasude, ali da priča bude sa sretnim završetkom. No njezina biografkinja Claire Tomalin u to ne vjeruje. Ona smatra da je Tom Lefroy sigurno utjecao na njezino pisanje, no uvjerena je, nije bio model za gospodina Darcyja.

- Prvo pismo Jane Austen koje smo pronašli govori o tome kako je upoznala Toma Lefroya. On je bio nećak bliskih prijatelja obitelji Austen. Došao je na par dana na praznike. I zaista, on i Jane su izlazili na iste balove i doista su se sviđali jedno drugome. No ništa se nije moglo realizirati jer Jane nije imala novca, on nije imao novca. I obitelj ga je poslala natrag u London - kazala je Tomalin.

Nazvao kći Jane

Svoje emocionalno iskustvo Jane je iskoristila je da bi pisala o sličnim stvarima u svojim romanima. Darcy je pak, tvrdi Tomalin, bio bogati zemljoposjednik, a Tom siromašni student prava.

Lefroy se tri godine kasnije oženio bogatom nasljednicom, počeo karijeru pravnika a postao je čak i glavni sudac Irske. Svoju najstariju kći nazvao je Jane, a jednom prilikom je priznao svojem nećaku da je bio zaljubljen u Jane Austen, no ljubav je opisao kao dječačku.

Profesorica Janet Todd sa Sveučilišta Aberdeen izjavila je jednom prilikom kako je uvjerena da je postojao važan muškarac u životu popularne spisateljice i da je bio važan kao gospodin Darcy, ali da se on pojavio tek kasnije.

Neobjašnjiva smrt

Miran život vodi Jane sve do 1816. kad počinju njezini zdravstveni problemi. Već u dobi od 41 godine umire od bolesti a i dan danas se ne zna od čega je točno umrla. Možda je bio Hodgkinov limfom, možda Adisonova bolest ili autoimuna bolest a možda je došlo i do trovanja arsenom.

- Nakon svih mojih istraživanja mislim da je vrlo izgledno da je Austen pila lijek koji je sadržavao arsen. Analizirate li njezine simptome i usporedite ih s popisom simptoma koje uzrokuje trovanje arsenom, primijetit ćete nevjerojatnu korelaciju - kazala je. A arsen je krajem 18. i početkom 19. stoljeća bio prilično dostupan, te se čak prepisivao kao sastojak Fowlerove otopine, lijeka koji se koristio u liječenju širokog raspona tegoba - od reume do sifilisa. A Jane se u svojim pismima često žalila na reumu.