GLOBUS

Australski premijer traži odgovore od američkih vlasti o ubistvu Australke

Malcolm Turnbull

Fena

19.7.2017

Australski premijer Malcolm Turnbull je rekao da će tražiti odgovore od američkih vlasti zbog "neshvatljive" smrti žene koju je upucao policajac.

Justine Damond iz Sydneya je ubijena u američkom gradu Minneapolisu nakon što je pozvala policiju kako bi prijavila moguće krivično djelo, javlja BBC.

Američke vlasti istražuju ovaj incident, te su zvaničnici kazali da ne mogu prisiliti osumnjičenog policajca na davanje izjave. 

Turnbull je kazao da je njegova vlada uporna da sazna šta je "tragično pošlo po zlu".

- Kako žena koja na ulici u pidžami traži pomoć može biti tako upucana? To je šokantno ubistvo, i mi tražimo odgovore uime njezine porodice - izjavio je premijer na lokalnoj televiziji Nine. 

Američki mediji su izvijestili da je 40-ogodišnja Damond u subotu u pidžami prišla vozačevoj strani policijskog automobila, nakon čega je upucana.

Policajac Mohamed Nor, koji je sjedio na suvozačevom mjestu, pucao je pored svog partnera i kroz vozačeva vrata, pogodivši Damond u abdomen. 

Iako su svi policajci i patrolna kola u Minneapolisu opremljeni kamerama, ovaj incident nije snimljen.

Gradonačelnica Minneapolisa Betsy Hodges je kazala da je zatražila informaciju zašto policajac Noor i njegov partner nisu uključili kamere u vozilu.