GLOBUS

Sukob nedaleko od svetilišta u Jerusalemu

Srna

19.7.2017

Nekoliko Palestinaca je povrijeđeno, a najmanje jedna osoba teže, u sukobu sa izraelskom policijom nedaleko od svetilišta na Brdu hrama u Jerusalemu, rekli su palestinski medicinski zvaničnici.

Bolnički zvaničnik izjavio je da je jedan čovjek zadobio tešku povredu glave od gumenog metka ispaljenog sa male udaljenosti, ali je izraelski policijski portparol demantirao da je korišteno ovo sredstvo.

Među povrijeđenima je i jedan muslimanski sveštenik, rekli su očevici.

Policijski portparol izjavio je da su, poslije molitve, neki od više desetina vjernika počeli da bacaju kamenje i boce na policajce, koji su ih potom rastjerali. Dva policajca su lakše povrijeđena.

Tenzije u ovoj oblasti su u porastu od kada su tri arapska napadača ubila dvojicu izraelskih policajaca ispred svetilišta u petak, 14. jula. Lokacija je sveta i za muslimane i za Jevreje.

Napadači su ubijeni u intervenciji snaga bezbjednosti, a izraelske vlasti privremeno su zatvorile svetilište.

Poslije otvaranja u nedjelju, 16. jula, ispred ulaza su postavljeni detektori metala, što je naljutilo muslimanske vjerske vlasti.

Izraelski zvaničnici rekli su da je ovo stalna mjera, ali mnogi vjernici odbijaju da prođu kroz detektore i mole se izvan svetilišta.