GLOBUS

Novi ultimatum Kataru: Prihvatite ove uvjete ako hoćete da se kriza završi

Avaz.ba

19.7.2017

Četiri arapske zemlje koje su prekinule odnose s Katarom pozvale su jučer tu zemlju da da se obaveže na šest principa borbe protiv ekstremizma i terorizma i da se u pregovorima dođe do plana za njihovo sprovođenje, što je korak koji bi mogao dovesti do okončanja krize u Persijskom zalivu.

Ti principi obuhvataju posvećenost borbi protiv ekstremizma i terorizma, sprečavanje finansiranja i pružanja utočišta takvim grupama i prekid svih provokativnih akcija i izjava koje podstiču mržnju ili nasilje.

Ambasador Saudijske Arabije u UN Abdalah al-Mualimi je novinarima rekao da su njegova zemlja, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat posvećeni tim principima, dogovorenim na sastanku njihovih ministara spoljnih poslova u Kairu 5. jula i izrazio nadu da će ih i Katar podržati.

On je rekao da arapski kvartet smatra da bi "trebalo da bude lako za Katar da prihvati principe" i dodao da primena i nadzor moraju biti "ključne komponente" i da "neće biti kompromisa oko principa" ali da se može razgovarati o "taktici" i "metodama" i da "tu ima prostora za razgovore i kompromis".

Mualimi je naglasio da budućnost Katara leži s njegovim susjedima a ne s "dalekim mjestima", što je aluzija na Tursku i Iran, zemlje koje podržavaju Dohu.

Ambasadorka UAE u UN Lana Nusejbeh je rekla da "ako Katar nije voljan da prihvati suštinske principe oko definisanja terorizma ili ekstremizma u regionu bit će veoma teško" da ostane članica Saveta zalivske saradnje.