ZDRAVLJE U KUĆI

Zdrav i jednostavan doručak

Avaz.ba

18.7.2017

Nije svejedno koju hranu ćemo odabrati za doručak. U prosjeku noću spavamo osam sati te u tom periodu ne unosimo hranu i vodu. 

Stoga je nakon buđenja tijelu i mozgu potrebno osigurati kvalitetne namirnice koje će nam dati energiju, ali i utjecati na naše kognitivne sposobnosti poput koncentracije, pamćenja i razumijevanja.  

Pekarski proizvodi, brza hrana i gazirani napici često su bogati „praznim“ kalorijama, tačnije sadrže mnogo šećera i nekvalitetnih masnoća, a malo vlakana, vitamina i minerala. 

Takvi proizvodi će nam brzo povisiti šećer u krvi, ali će ga brzo i spustiti, što će rezultirati gubitkom energije i osjećajem umora i bezvoljnosti.

Zabrinjavajuće je što konzumirajući takve namirnice za doručak možemo unijeti više od pola dnevne preporučene količine šećera. Postavlja se pitanje koje su to onda kvalitetne namirnice koje bismo trebali konzumirati za doručak.

Žitarice s cijelim zrnom, fermentirani mliječni proizvodi poput jogurta, voće i povrće dat će nam sve potrebno za razbuđivanje i održavanje dotoka energije kroz cijelo jutro. 

Složeni ugljikohidrati koji se nalaze u takvim namirnicama održavaju konstantan nivo šećera u krvi koji nam je potreban za pravilno funkcioniranje mozga i mišića, minerali i vitamini će nam pomoći da budemo koncentriraniji, brže i lakše ćemo pamtiti i razumijevati zadatke, a pri obavljanju tjelesnih aktivnosti u slobodno vrijeme imat ćemo dovoljno energije.

Na koji način pripremiti brz, kvalitetan i jeftin doručak? 

Doručak je obrok koji često preskačemo jer volimo duže spavati i ujutro nemamo volje, a ponekad ni vremena pripremiti čak i brzi doručak.

Kvalitetan doručak ne mora biti složen ni skup te ga je najbolje pripremati kod kuće. 

Napunite frižider svježim sezonskim voćem i povrćem koje ćete koristiti svaki dan i osigurati potreban unos minerala i vitamina.