GLOBUS

Prijetnja Slovačke: Ukoliko ne prihvatite naše uslove, uvodimo embargo zapadnim zemljama

18.7.2017

Premijer Slovačke Robert Fico dao je danas rok do jeseni Evropskoj komisiji i njenom šefu Jeanu-Claudeu Junckeru da počnu da rješavaju problem različitog sastava istih namirnica i proizvoda za tržišta "stare" i "nove Evrope", i zaprijetio da bi Slovačka mogla da uvede jednostrani embargo i protjera zapadne namirnice iz slovačkih restorana.

Zemlje Višegradske grupe su već ranije upozoravale na taj problem, ali mjere Evropske komisije su nedovoljne. Komisija ima dovoljno informacija da, ako hoće, pripremi zakone kojima bi naredila da ko želi da prodaje proizvod u istom pakovanju, mora da ima isti kvalitet - kazao je danas Fico novinarima u Bratislavi.

Upozorenje premijera i ultimatum Evropskoj komisiji da nešto preduzme do jeseni, dolaze poslije velikog zvaničnog testa u susjednoj Češkoj gdje je, na zahtjev Ministarstva poljoprivrede, testiran 21 proizvod u varijantima za tržišta Njemačke, Austrije, Češke, Slovačke i Mađarske, čime se pokazalo da su na istoku Evrope samo tri bila istog kvaliteta kao za zapadna tržišta.

Češki ministar poljoprivrede Marjan Jurečka predstavio je rezultate testa na ministarskom zasjedanju u Briselu, a pred zapadnim kolegama se ogorčeno razmahivao s dvije kutije prerađene zamrznute ribe za prženje ("fish fingers") za njemačko i češko tržište - proizvodima koji su u testu najgore prošli.


I premijer Fico je pred današnje obraćanje novinarima također pošao u mali lični test i kupovinu namirnica.

Fico je pokazao da su te riblje prerađevine ("fish fingers") istog naziva i internacionalnog proizvođača u istom pakovanju za austrijsko tržište imale 300 grama, a za slovačko 280 grama, da je austrijski kupac dobio 65 posto mesa, a slovački svega 58 posto, i sve ipak za istu cijenu od 2,99 eura.

- To prerasta u veliki međunarodni skandal, istu atmosferu osećam u susednim zemljama. Ne mogu da prihvatim da od Slovaka prave neke građane nižeg reda - rekao je Fico.

Slovački premijer najavio je da će se nastojanja da i Poljaci, Česi, Slovaci i Mađari za isti novac dobiju podjednako kvalitetne proizvode kao Nijemci, i da prestanu da budu "kanta za đubre Zapada" i nadnacionalnih kompanija naći na dnevnom redu sustrašnjeg susreta premijera Višegradske četvorke u Budimpešti.