BIH

Vrućine napravile probleme: Nesnosan miris se širi gradom, guše se zbog životinjskog otpada

A. Z.

18.7.2017

Neprijatni mirisi sa Eko deponije u Bijeljini i ovoga ljeta problem su za čak trećinu stanovnika gradskog područja.

Jedan od uzročnika zagađenja životne sredine je neadekvatno postupanje sa otpadom životinjskog porijekla. U preduzeću “Eko dep”, koje gazduje regionalnom deponijom, tvrde da su posljednji u lancu odgovornosti.

Uslove propisane zakonom ne ispunjavaju ni proizvođači klaoničkog otpada, a zatim ni prevoznici koji klaonički otpad dovoze u stanju raspadanja.

Mesne industrije, klaonice, mesnice, ribarnice, restorani, marketi, domaćinstva, svi su proizvođači otpada koji bi trebali da se skladište na zakonom propisan način, ali je praksa sasvim drugačija.

Većina klaoničkog otpada u Bijeljini završava na staroj deponiji na kojoj ne postoje adekvatni uslovi za odlaganje i uništavanje. - piše Blic.

- Problem je transport ovog otpada jer se prevozi u neadekvatnim posudama tako da dolazi do curenja koje zagađuje okolinu i životnu sredinu. Svijesni smo da se neprijatni miris širi s ovog područja i preduzimamo sve kako bi smo riješili problem neadekvatnog deponovanja - kaže Dragiša Marjanović, direktor „Eko depa“.

Podaci “Eko depa” su da se na staru neuslovnu deponiju zakopava prosječno dvije tone dnevno otpada animalnog porijekla. Uz to što se ovaj otpad neadekvatno odlaže, otvoreno je drugo važno pitanje - gdje završava sav drugi animalni otpad koji se ne dovozi na deponiju?

U preduzeću “Komunalac”, kao najvećem operateru za odvoz smeća , potvrdili su da ni oni ne mogu da ispoštuju zakonom propisane uslove za odvoz klaoničkog otpada. Osim toga, uobičajena je praksa da se takav otpad u manjim količinima, iz ribarnica ili mesnica, uglavnom baca u obične kontejnere.

- Ugovor imamo samo sa “ZP komercom” i “Mesoprometom”. Pretpostavljamo da ostali taj otpad odlažu u kontejnere, ali to naši radnici ne mogu da proveravaju jer je to prevashodno posao inspekcija – kaže direktor preduzeća Milenko Vićanović.

Portparolka Inspektorata RS Dušanka Makivić pojašnjava da je Zakonom o veterinarstvu u RS propisano da se trupovi uginulih životinja i nusproizvodi moraju preraditi, obraditi ili uništiti u objektima za preradu, obradu ili uništenje nusproizvoda i da ih nije dozvoljeno bacati u rijeke, kanale ili druge vodene tokove, kao i ostavljati ih na putevima, otvorenom prostoru, šumama ili drugim mjestima - javlja Blic.