SARAJEVO

Sarajevska zaobilaznica bit će završena u oktobru

Privodi se kraju nasipanje tampona uz nadvožnjak

Piše: F. SABLJICA

18.7.2017

U novogradskom naselju Briješće u ulici Safeta Zajke užurbano se gradi Sarajevska zaobilaznica da bi se građani glavnog grada što prije mogli uključivati direktno na Koridor 5C. 

Uklonjena zgrada

Na gradilištu radnici „Euroasfalta“ i ŽGP-a trenutno izvode radove na posljednjoj dionici zaobilaznice LOT 2 C, koja je duga kilometar, i to na potezu od Briješća do ulice Safeta Zajke, a koja košta 9,5 miliona KM. 

Naime, za završetak ove dionice neophodna je bila eksproprijacija zemljišta u krugu ŽGP- a.



Ulica Safeta Zajke: Radnici ŽGP-a grade desni potporni zid

Ovoj kompaniji za to je isplaćeno više od 2 miliona maraka. I na toj lokaciji će se graditi kružni tok, na koji će se uključivati iz ulice Safeta Zajko direktno na Koridor 5C. Implementatori ovog projekta su ''Ceste Federacije BiH''.

- Na mjestu gdje će se graditi kružni tok već su uklonjene zgrada Uprave ŽGP-a, servisne radionice i tokarija. U neposrednoj blizini napravili smo novu zgradu, u koju ćemo smjestiti dio mašina, a ostalo je da se uklone još jedan hangar i farbaonica - rekao je Avdo Tuce, direktor ŽGP-a.

Nove dozvole

Kako su nam kazali iz ''Cesta FBiH'', od objekta nadvožnjaka, ispod kojeg prolazi željeznička pruga, prema ulici Safeta Zajke izvode se zemljani i betonski radovi.

- Završen je lijevi potporni zid, a trenutno se gradi desni i stavlja nasip za novu saobraćajnicu. Dobili smo novu urbanističku i građevinsku dozvolu za radove na zaobilaznici. Kompletni radovi trebali bi biti završeni do kraja oktobra ove godine - rekli su iz ove kompanije.

Postavljene rasvjeta i zaštita od buke

S druge strane, u Briješću radnici „Euroasfalta“ već nasipaju tampon koji će biti u visini nadvožnjaka, nakon čega će početi asfaltiranje. Na prvom dijelu dionice LOT 2 C, gdje su radovi završeni, već su postavljeni rasvjeta, zaštita od buke, kao i cementni sloj. 

Ovi radovi trebali bi biti završeni do 10. oktobra, a možda i ranije.