SARAJEVO

Sarajlije u čudu: Počinje se naplaćivati parking ispred svih stambenih zgrada

U mnogim dijelovima grada teško pronaći parking prostor

Piše: F. SABLJICA - A. TABAK

18.7.2017

Nakon što su na posljednjoj sjednici Skupštine KS zastupnici usvojili Zakon o uređenju saobraćaja u KS, Ministarstvo saobraćaja u roku od šest mjeseci mora staviti u funkciju Uredbu o parkiranju. 

Prema tom dokumentu, koji će postati dio novog zakona, parking prostore oko zgrada trebale bi uređivati i naplaćivati općine.

Osigurano mjesto

Prema riječima Zdenka Pavlovića iz Ministarstva saobraćaja, Uredbom je predviđeno da općine mogu donijeti svoj propis o uređenju i naplati parkiranja, što će se direktno odnositi na uređenje saobraćaja pored stambenih zgrada.

- Mi smo dali prijedlog da se naplaćuje parkiranje za vozače koji nisu stanari, da postoje parkomati ili neka služba koja će naplaćivati parkiranje. Stanari koji žele, plaćali bi minimalnu godišnju komunalnu taksu. Na ovaj način Banja Luka je riješila problem. Ljudi koji nisu stanari neće zauzimati mjesto, ali neće ni stanari imati osigurano mjesto. Međutim, samim tim što će se plaćati, oni koji nisu stanari neće parkirati po čitave dane ispred zgrada iz drugih dijelova grada. Bit će slobodnih mjesta i moći će se parkirati. Stanari će imati naljepnice i besplatno će parkirati, s tim da će platiti godišnju taksu - rekao je Pavlović.

Javni parkinzi izvan ulica također će se, prema riječima Pavlovića, naplaćivati. Naveo je primjer Dobrinje, gdje ima 3.000 parking mjesta koja nisu uz zgrade, a na kojima se parkira ko hoće.

- U našoj nadležnosti su svi ulični parkinzi, kao i oni koje održava „Rad". Ukupno je 5.000 parking mjesta koja trenutno naplaćujemo - istakao je Pavlović.

Pravna osnova

S ovim rješenjem ne slaže se dio struke. Sudski vještak saobraćajne struke Ševal Kovačević kazao nam je da se ta odredba može lako pobiti iz razloga što je investitor, osim što je kupio zemljište za zgradu, uzeo i parking prostor.

- Nema nikakve pravne osnove da stanari zgrade plaćaju takvo nešto jer to su njihovi zajednički prostori, kao što su hodnik, lift... Prema mom mišljenju, to je nezakonito - naglasio je Kovačević.


Kovačević: Nije zakonito

35.000 parking mjesta, a 157.000 registriranih vozila  

Pavlović je rekao da u KS ima skoro 35.000 parking mjesta, ali i 157.000 registriranih vozila. Probleme s nedostatkom parkinga, osim centra grada, posebno imaju građani koji žive na području općina Novo Sarajevo i Novi Grad, odnosno Grbavice i Alipašinog Polja. 

Ovim prijedlozima Pavlović smatra da bi se djelimično riješio problem.