BIH

Ćatić: Prije smrti, moja supruga satima je čekala u bolničkom hodniku!

Kantonalna bolnica Zenica: Pokrenuta procedura analize incidentne situacije vezane uz smrt Elvire Ćatić ( J. Hadžić)

Piše: E. DRAGUNIĆ

18.7.2017

Elvira Ćatić (41) iz Zavidovića umrla je 13. juna u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ), nakon što je nekoliko sati prije toga dovezena vozilom Hitne pomoći iz zavidovićkog Doma zdravlja.  

Noć prije toga, 12. juna, iznenada je počela povraćati te je ujutro bila hitno prebačena u Zenicu.

Morao „zagalamiti“

Njen suprug Azem Ćatić (55) smatra da je mogla biti spašena, a za smrt svoje supruge krivi ljekare u KBZ-u. 

Zbog svega je podnio i krivičnu prijavu Tužilaštvu ZDK protiv odgovornih ljekara. 

U ispovijesti za „Dnevni avaz“, Ćatić kaže da je njegova supruga do tada bila potpuno zdrava i da je nikad ništa nije boljelo.

- Odvezli su je kolima Hitne pomoći, a ja sam za njom u bolnicu došao malo kasnije. Kada sam došao na Prijemno-dijagnostičko odjeljenje, nisam je našao. Tek nakon nekog vremena ugledao sam je na dnu hodnika kako sjedi na klupi. Kada sam je pitao zašto sjedi, rekla mi je da su joj ljekari rekli da čeka. Tako je na hodniku sjedila dva-tri sata, a da se niko o njoj nije pobrinuo - priča ogorčeni Ćatić.


Ćatić: Ogorčen postupanjem u bolnici

Ubrzo je, kako kaže, nakon što je on „zagalamio“, prebačena naI odjeljenje. Ljekari su mu kazali da ide kući, a da će supruga ostati.

Nalaz obdukcije  

- Nakon što sam se vratio u Zavidoviće po neke stvari, ubrzo su me pozvali iz bolnice i rekli da odmah dođem. Došli smo kćerka i ja oko 18.10 sati. Kada sam stigao, rekli su mi da mi je supruga umrla prije deset minuta. Tražio sam nalaz obdukcije, ali još nije gotov. Moja supruga umrla je greškom ljekara, jer nije medicinski zbrinuta na vrijeme. Tri sata, koliko je ona sjedila na hodniku čekajući da se neko pobrine o njoj, mogući je uzrok njene smrti – tvrdi Ćatić.

S druge strane, nakon što smo kontaktirali KBZ, pokrenuta je procedura analize incidentne situacije vezane uz smrt Elvire Ćatić. Pomoćnik direktora za medicinske poslove u KBZ-u dr. 

Kasim Spahić za naš list kaže da se na osnovu prvih izjašnjenja ljekara koji su učestvovali u obradi i prijemu ove pacijentice, može reći da je procedura prijema trajala nešto duže.

- Međutim, u svakom trenutku pacijentica je bila pod nadzorom ljekara i na svako pogoršanje i promjenu stanja na vrijeme smo reagirali i adekvatno tretirali. Nažalost, tok bolesti bio je takav da i pored svih poduzetih mjera tretmana nismo mogli spriječiti smrtni ishod – kazao nam je dr. Spahić.



Dr. Spahić: Nismo mogli spriječiti smrtni ishod

Analiza će biti nastavljena

Nakon Ćatićeve tvrdnje da je njegova supruga u hodniku sjedila dva-tri sata, dr. Spahić kaže da će biti nastavljena analiza da se ustanovi je li to bilo baš dva-tri sata.

- U svakom slučaju, smatramo da je uzrok tragičnog kraja nagli tok bolesti, gotovo i nepredvidivi – kategoričan je dr. Spahić.