KOLUMNE

Naknad(n)a nezasitnost

Piše: Semira DEGIRMENDŽIĆ

19.7.2017

Svašta su vlasti protekle dvije decenije radile i uradile kako bi ovom narodu uvele nove namete, otežale život uglavnom nebuloznim zakonima, poput onog u kojem su knjiga i hljeb jednako oporezovani kao luksuz dostupan samo najbogatijima, ili onog prema kojem automobili s političarima imaju prednost nad Hitnom i vatrogascima.

Tjerale su vlasti dokazane borce koji su u odbrani zemlje izgubili dio tijela da idu na revizije i revizije revizija kako bi dokazali da su i dalje invalidi i da nisu fenomeni kojima je izrasla ruka ili noga.

Vlastitom narodu aktuelna vlast brojala je zalogaje pozivajući ga na štednju i stezanje kaiša, a sebi je od naših para omogućila raskoš koju narod može vidjeti još samo u časopisima i filmovima.

Ubijeđeni da su „privilegirana vrsta“, političari u ovoj zemlji, ma iz kojeg naroda iznikli, u sekundi se slože samo u tome da im visoke plaće i brojne naknade koje uz njih idu niko ne smije dirati. I nikad nisu tražili reviziju svojih primanja.

Zato je većina vladajuće kaste poput hladnog tuša dočekala inicijative Damira Arnauta, poslanika SBB-a u Parlamentu BiH, o ukidanju „bijelog hljeba“, umanjenju naknada za rad u komisijama i odborima ili onu o ukidanju prava prvenstva njihovim vozilima nad onima kojima se spašavaju životi i imovina.

Još veći šok uslijedio je kada su, doduše uz mukotrpnu borbu, Arnautovi prijedlozi o uštedama prošli u Parlamentu, čime se ostvaruju višemilionske uštede.

No, posljednji primjeri kojima se u nekim komisijama i odborima mijenjaju odluke i poslovnici kako bi se njihovim članovima, uz druga visoka primanja, omogućile i isplate u ranijim iznosima mjerenim hiljadama maraka, pokazuju da su nezasitni gramzivci konsolidirali redove i krenuli u ofanzivu ne bi li se opet domogli privilegija.

No, sudeći prema Arnautovoj reakciji, žestina kojom se SBB zalagao za ukidanje enormnih naknada neće biti ništa manja ni pri suprotstavljanju njihovom vraćanju.


Vezane vijesti