KOLUMNE

Ljepše sutra

Imamović: Najviše zasluga

Piše: Al. B.

18.7.2017

Goražde će polovinom jula biti centar svijeta, obećali su članovi Kulturnog udruženja mladih (KUM) iz Goražda. I ispunili obećanje. Na ulicama, u Domu mladih, Omladinskoj ulici... mjestima koja su uvijek pripadala tom najljepšem i najboljem sloju stanovništva, ovih su dana desetine mladih iz BiH, Francuske, Njemačke, Belgije, Tunisa, Palestine, Srbije.

Okupljeni u kampu „Murs Murs“, oni učvršćuju prijateljstva, ruše barijere, lociraju probleme i, za razliku od starijih, pronalaze rješenja.

Za događaj u okviru kojeg je i Bosna postala prostor u kojem se nalaze rješenja, a ne samo problemi, najviše zasluga pripada Amaru Imamoviću, članu Udruženja. Pripreme je započeo još u Francuskoj, zemlji iz koje je i potekao ovaj internacionalni projekt, a u kojoj je Amar boravio po završetku studija. Osigurana je podrška iz Erasmus + programa EU za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport, ali time je posao na organizaciji dolaska više od 80 mladih, programa radionica i ostalih sadržaja, kao i posjeta učesnika važnim lokacijama poput sarajevskog Tunela spasa, tek počeo.

Imamović je odranije aktivan u nevladinom sektoru. Ovaj diplomirani politolog dio je  generacije mladih, obrazovanih Goraždana koji znaju i žele svoj grad i državu učiniti ljepšim, ali ne dobivaju često priliku za to.