NAUKA

U velikim vodenim dubinama koralji stvaraju vlastitu sunčevu svjetlost

Avaz.ba

18.7.2017

Mnoge životinjske vrste koje žive u dubokim morima gdje dopire jako malo sunčeve svjetlosti moraju razviti posebne mehanizme preživljavanja. 

Već je poznato kako koralji imaju prekrasne, fluorescentne boje te da žive u zajednici s algama. 

Međutim, postoje koralji koji žive u velikim dubinama i koji uprkos tome imaju sjajnu narandžastu i crvenu boju.


J. Wiedenmann

U studiji koja je objavljena u časopisu Proceedings of the Royal Society B naučnici su uspjeli otkriti njihovu tajnu prilagodbe na mračan okoliš. 

Biolozi sa Univerziteta Southampton iz Velike Britanije su došli do spoznaje da koralji sjaje kako bi dobili više sunčeve svjetlosti.

Voditelj studije biolog prof. Joerg Wiedenmann je objasnio kako proteini koji se nalaze u koraljima upijaju ono malo svjetlosti koja uspije doći do njih i zatim isijavaju tu istu svjetlost narandžasto-crvene boje. 

Ta svjetlost prodire duboko u njihovo tkivo gdje žive njihovi saveznici tj. morske alge. 

Potom alge proizvode energiju i hranu za koralje.


J. Wiedenmann

Milionima godina traje suživot koralja s algama. Koralji im pružaju sklonište i zaštitu, a alge za njih pretvaraju svjetlost u hranu. 

Duboko u njihovom tkivu nalaze se mali proteini koji upijaju sunčevu svjetlost i pretvaraju je u zelenkasti sjajni štit. Tako se koralji koji žive neposredno ispod morske površine mogu zaštititi od jake sunčeve svjetlosti.

Dva desetljeća naučnici su razmatrali ideju kako bi koralji iz dubokih mora mogli pružiti zaštitu koraljima iz plićih mora za vrijeme velikih vrućina. 

Mislili su da bi ličinke koralja iz manjih dubina mogle preživjeti dovoljno dugo u dubinama kako bi poslale potomstvo bliže površini kada se temperature normaliziraju. 

Ali, prof. Wiedenmann smatra kako se one ne bi mogle prilagoditi na uslove u kojima ima malo svjetla.