KOLUMNE

Vatrogasci na kraju snaga

Meliha Smajkić

18.7.2017

Ekstremne temperaturne vrijednosti i dugotrajna suša idealan su scenarij za nastanak požara. Znaju to svi hercegovački vatrogasci, koji se ovih dana i noći na granici snaga bore s požarima od Mostara, Čapljine, Stoca, Neuma, Čitluka... I takav scenarij se ponavlja, skoro iz godine u godinu.

Tako požari svakog ljeta poharaju Hercegovinu. Dok vatrena neman ovih dana guta šume, kuće, stoku... što su mnoge ruke krvavo stekle, država u borbu šalje vatrogasce s naprtnjačama.

Hercegovina gori, a vlasti se češljaju. Ni riječ ne prozboriše, niti im na um pade da dođu na neko opožareno područje. Poput Mostara, naprimjer, u koji često vole doći. S vremena na vrijeme pošalju helikopter Oružanih snaga BiH. Jedan jedini. Drugom, kažu, nedostaje neki dio, a procedure za nabavku su komplicirane. Užasno komplicirane.

Baš kao što je kompliciran i međunarodni poziv u pomoć. Za kanadere, naprimjer. Iz Hrvatske, uglavnom. Jer, BiH ih nema. Tako je vladajućima jednostavnije da u vanrednim situacijama ovise o međunarodnoj pomoći. Ko će kupovati kanadere? Komplicirano je to. Neka miliona, neka leže na računima Civilne zaštite i neka vatrogasaca s naprtnjačama. U kamionima u kojima se mogu snimati partizanski filmovi.

Lakše je biti sadaka država u toj oblasti nego se ugledati na susjednu Hrvatsku, koja svoje požare gasi flotom kanadera.

U Upravi za civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanskog kantona jučer su izbrojali 1.662 požara od početka godine. Meteorolozi najaviše novi val vrućina. Još ekstremnijih. Nadajmo se da to neće biti podloga za još gori scenarij.