BIH

Genjac: SDA neće podržati HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona

Ugrožen vitalni nacionalni interes Bošnjaka

18.7.2017

U Sarajevu je završena cjelodnevna, redovna, sjednica Predsjedništva SDA.

V. d. generalni sekretar SDA Halid Genjac rekao je novinarima pred početak sjednice da su ključne tačke prioriteti u radu Vijeća ministra i radu Vlade Federacije BiH.

On je rekao da će porazgovarati o aktuelnoj političkoj situaciji i svim kontroverzama na političkoj sceni uključujući i odnose u rad parlamentarnih većina.

Genjac je rekao da SDA neće podržati prijedlog Izbornog zakona HDZ-a.

- Mi smo danas dobili na pisarnicu Parlamentarne skupštine odluku Ustavnog suda. Time su ispunjeni uslovi da se na sutrašnjoj sjednici Doma naroda stavi na dnevni red prijedlog Kluba Hrvata i o tome ćemo se sutra izjašnjavati. Teško je predvidjeti kako će to biti, no ukoliko se usvoji u Domu naroda, takav prijedlog ide u Predstavnički dom. Tu je pitanje da li će ići u redovnu ili hitnu proceduru, hoće li biti amandmana i hoće li biti većina. To je pitanje pretpostavki i moguće procjene. Ja procjenjujem da je moždada će u Domu naroda biti usvojen, a vrlo teško u Predstavničkom domu zbog poznatog raspoloženja stranaka. Nakon što se vidi sudbina tog zakona, hoće li biti usvojen ili ne. Ako ne bude usvojen mi u parlamentarnu proceduru dostavljamo zakon koji je naša grupa eksperata sačinila i on će ići u parlamentarnu proceduru - kazao je Genjac.

On je ponovio da SDA neće podržati ovakav zakon jer je on destruktivan za vitalan interes Bošnjaka jer u sva tri elementa i izbor članova Predsjedništva i delegata u Domu naroda, kao i izbora u Mostaru nije prihvatljiv.

Kako javlja "Avazov" reporter, predsjednik SDA prošao je pored novinara ne želeći da da izjavu.