REGION

Najteži dani Borisa Beckera: Nakon bankrota i bračnog kraha, loše vijesti ne prestaju

A.Z.

18.7.2017

Nije rijetkost da loša investicijska odluka stoji iza bankrota, a čini se da je upravo to razlog zbog kojeg je teniska legenda Boris Becker ostao bez ičega.

Sredinom juna ove godine medijima se proširila vijest da je bivši njemački tenisač bankrotirao. Njegovo nekadašnje bogatstvo procjenjivalo se i do 100 miliona funti, a čini se kako je bez dobrog dijela ostao zbog loše investicijske odluke.

Naime, 49-godišnji Becker uložio je u nigerijsku naftnu tvrtku 2013., otkriva njemački magazin Der Spiegel. Iz dokumenata do kojih su došli vidi se da je u julu te godine imao dionice u jednoj naftnoj kompaniji u Nigeriji, ali njegove investicije su propale i to je jedan od razloga zbog kojeg je prije nekoliko sedmica i službeno bankrotirao. Trostruki osvajač Wimbledona završio je na sudu u Londonu nakon što ga je zbog milionskog duga tužila engleska banka Arbuthnot Latham&Co, a sutkinja Christine Derrett mu presudila finansijski krah.

Njegov advokat John Briggs pokušao ga je spasiti govoreći da se Becker "ne snalazi najbolje kada su financije u pitanju", ali ni to nije pomoglo: njegovo imanje na Mallorci, procijenjeno na 12 miliona dolara, bit će prodano.

Boris s obitelji 

Novcem od prodaje njegovog luksuznog zdanja bit će namireni i ostali stari dugovi - koji svako toliko isplivaju - ali teško da će tu biti kraj njegovim problemima.

Naime, samo nekoliko dana nakon što je proglasio bankrot, medijima su se proširili napisi da Becker ima i bračnih problema.

Finansijska afera produbila je trzavice sa Sharlely Lily Kerssenberg, bivšom nizozemskom manekenkom s kojom je u braku osam godina. Bivši tenisač sve češće je viđen sam u Njemačkoj, dok njegova supruga ostaje u Londonu s njihovim sinom Amadeusom (7).

Razvod mu u ovoj situaciji nikako ne bi dobro došao: finansijski bi ga olakšao za nekoliko miliona dolara. Glasine o nije želio potvrditi, ali ih nije niti demantirao. Becker iza sebe već ima jedan razvod: onaj od prve supruge Barbare Feltus s kojom ima sinove Noaha Gabriela(23) i Eliasa Balthazara (17). Prije 17 godina nevjera ga je stajala gotovo 20 miliona dolara, a osim toga isplatio je i 2,5 miliona dolara ruskoj manekenki Angeli Ermakovi s kojom je nakon kratke afere dobio kćer Annu (17) i mjesečno 20 hiljada dolara alimentacije.