NAUKA

Facebook u ratu s teroristima: Za njih ćemo biti neprijatelji

A.Z.

18.7.2017

Facebook je objavio kako će u borbi protiv širenja terorističke propagande koristiti novu umjetnu inteligenciju koja će brže prepoznati i ukloniti sporne sadržaje s društvene mreže.

Uz sve jači pritisak stranih vlada oko toga kako se nose s terorističkom propagandom, Facebook je otkrio nove planove kako će uz pomoć umjetne inteligencije krenuti u rat protiv terorista.

Iz najveće društvene mreže otkrili su kako će koristiti novi softver koji uključuje prepoznavanje fotografija i jezika zajedno sa ljudima koji kontroliraju sadržaj - kako bi brže i točnije otkrili i uklonili sadržaj.

- Znamo da možemo biti bolji u korištenju tehnologije, posebno umjetne inteligencije, kako bi zaustavili širenje terorističkog sadržaja na Facebooku - rekla je Facebookova Monika Bickert.

Navode da ova relativno nova primjena umjetne inteligencije već mijenja način u tome kako drže terorističku propagandu dalje od Facebooka.

- Želimo da Facebook bude neprijateljsko mjesto za teroriste - rekli su.

Slična tehnologija već se koristi kako bi se blokirala dječja pornografija s Facebooka i drugih servisa, ali Facebook je bio neodlučan u primjeni kod ne baš najjasnijih situacija. U većini slučajeva Facebook je uklanjao sadržaj tek nakon što su ga prijavili drugi korisnici.