GLOBUS

U sukobima s izraelskom policijom povrijeđeno najmanje 50 Palestinaca

18.7.2017

Stranka Fatah palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa pozvala je u utorak na "dan gnjeva" nakon što je 50 Palestinaca povrijeđeno u sukobima s izraelskom policijom blizu spornog svetišta u istočnom Jeruzalemu, objavio je Crveni križ.

Petnaest ranjenih u noći s ponedjeljka na utorak pogođeno je gumenim mecima, kažu u toj humanitarnoj organizaciji.

"Dan gnjeva" najavljen je za srijedu zbog oštrih mjera sigurnosti koje su Izraelci uveli tijekom vikenda nakon napada na policajce kod svetog mjesta koje židovi zovu Brdo hrama, a muslimani Plato džamija.

Hamas i Islamski džihad također su pozvali na proteste na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze zbog mjera koje uključuju detektore metala i pretres vjernika.

Veliki muftija jeruzalemski Mohamed Ahmed Husein kritizirao ih je kao pokušaj promjene statusa quo, po kojem se samo muslimanski vjernici smiju moliti na platou džamije Al Aksa, kao i na ruševinama biblijskoga židovskoga hrama.

Palestinci se boje da Izrael pokušava silom preuzeti kontrolu nad tim područjem, no premijer Benjamin Netanyahu u petak je naglasio da mu to nije namjera.

Izrael je u nedjelju otvorio Brdo hrama, odnosno Plato džamiju pošto ih je u petak blokirao zbog smrtonosnog napada, no dio vjernika odbio je ući zbog primjene novih sigurnosnih mjera. Pristup trećem svetom mjestu islama, koje je u samom srcu izraelsko-palestinskog sukoba, bio je zabranjen nakon što su trojica izraelskih Arapa ubila dvojicu izraelskih policajaca.

Napad vatrenim oružjem, nekoliko sati prije muslimanske molitve, jedan je od najvećih izgreda zadnjih godina u Jeruzalemu. Abdel Azim Salhab, ravnatelj vijeća Vakuf, zaduženog za upravljanje muslimanskim dobrima, rekao je da je zatvaranje Platoa "najgora agresija nakon 1967.", misleći na početak izraelske okupacije.

Više od 40 Izraelaca i oko 300 Palestinaca ubijeno je u sličnim napadima prije dvije godine nakon spora oko toga tko ima pravo na vjerske obrede na Brdu hrama, zbog čega je krenuo val nasilja.

Napadi su postali izraz palestinske frustracije zbog trajne izraelske okupacije.